Basisschool Het Palet kiest voor positief actievoeren

BERGEN OP ZOOM – Het is bijna alsof de jaren ’80 helemaal terug zijn. Boeren, bouwers, de zorg en nu het onderwijzend personeel: er wordt weer ‘ouderwets’ vaak actie gevoerd en gestaakt. Op basisschool Het Palet hebben ze een eigen manier bedacht om aandacht te vragen voor de problematiek op veel scholen. Actie met een positieve insteek…

Het basisonderwijs gaat landelijk actievoeren, van vier tot en met acht november. Ook in Bergen op Zoom wordt hieraan meegedaan, al heeft Het Palet gekozen voor een geheel eigen aanpak: Geen boeh roepen maar welkom heten.

Landelijke actie

Er moet meer geld naar het onderwijs om het vak weer aantrekkelijk te maken, dat is al jaren de algemeen heersende opvatting in die sector. Het tekort aan personeel is inmiddels zo groot dat er scholen zijn die onbevoegde mensen voor de klas moeten zetten of zelfs kinderen naar huis sturen. Op woensdag 6 november is de grote actiedag waarop veel leerkrachten staken en scholen dicht gaan.

Positief benaderen

Op basisschool Het Palet in Bergen op Zoom willen ze echter wat meer doen en vooral ook laten zien wat een prachtig vak het onderwijzerschap nog altijd is. Daarom gaan de collega’s hier vierde- en vijfdejaars middelbare scholieren uitnodigen om eens te komen kijken. Ze hopen, door te laten zien hoe het werk van een ‘juf’ of ‘meneer’ er tegenwoordig uitziet, de jongeren gemotiveerd te krijgen om te kiezen voor de PABO.

Waar liggen de uitdagingen en positieve kanten van het vak? Dát wordt de insteek van de uitnodiging voor 14 november, die komende week wordt uitgedeeld op Bergse middelbare scholen. Iedereen die wel eens wat meer wil weten over waarom voor de klas staan nog altijd een mooi vak is, is van harte welkom. Zo wil Het Palet een positief tegengeluid bieden voor de minder mooie verhalen die nu geregeld over werken in het onderwijs klinken. “We hebben een prachtig beroep!”, zo eindigt de oproep met de uitnodiging.

Meer weten? Je vindt hier de Facebookpagina van Het Palet.

Afbeelding: Het Palet