Bedrijfsafval lokaal aanbieden bij Saver kan nog steeds niet

BERGEN OP ZOOM – Onlangs meldde het CDA in een brief aan het college zich zorgen te maken over een mededeling die Saver deed aan bedrijven. Die zouden voortaan hun afval in Roosendaal in moeten leveren. Wethouder Andrew Harijgens heeft de brief van het afvalinzamelings- en reinigingsbedrijf per direct laten terugtrekken.

Hoe één en ander ontstond moet nog blijken maar het lijkt vooralsnog op een éénzijdige actie van Saver zelf, waar meerdere gemeenten door werden verrast. Eigenlijk vooral omdat er niets nieuws stond in de mededeling. Het zorgde voor de nodig verwarring in ieder geval. Wethouder Harijgens liet in een korte reactie aan de VVD -die er ook een punt van maakte- weten: “Er is simpelweg geen sprake van gewijzigd beleid.” Hij meldde verder dat hij de brief van Saver per terug liet trekken en gaf aan direct met een antwoord te komen op het schrijven van het CDA.

Niet duurzaam

Ook in Woensdrecht keken ze op van de plotse ‘aankondiging’ die bedrijven kregen, om dezelfde reden: het leek erop dat er iets is veranderd in het beleid maar dat is dus niet het geval. Er mocht lokaal al geen bedrijfsafval worden aangeboden. Het Bergse CDA gaf in de brief aan het college aan het niet erg duurzaam te vinden dat bedrijven met hun afval naar Roosendaal zouden moeten rijden. Daarop liet Saver weten dat het ondernemers vanzelfsprekend vrij staat hun afval bij andere inzamelaars aan te bieden.

Het CDA zou echter liever zien dat ondernemers tegen betaling ook gewoon bij de Bergse Saver-vestiging terecht kunnen. Dat zou mogelijk het aantal illegale dumpingen ook verminderen, en daar wordt volgens VVD-fractievoorzitter Rian Govers nog iemand blij van: Boswachter Erik de Jonge bedoelt ze, die geregeld wordt geconfronteerd met in de natuur achtergelaten bedrijfsafval. In het nieuwe jaar gaan Saver en de gemeenten samen bekijken hoe de communicatie beter kan worden aangepakt. Wat de lokale politie betreft dient er echter meer te gebeuren en zouden bedrijven gewoon in hun eigen gemeente terecht moeten kunnen. Wordt vervolgd…