Beeld ‘De Racer’ bij station tijdelijk onthuld

BERGEN OP ZOOM – Veel mensen hadden de lege sokkel al wel gezien, voor het tunneltje bij het station. Vandaag werd onthuld waar deze voor bedoeld is. Er staat nu een kunstwerk op, De Racer genaamd. Het werd woensdagmiddag éven onthuld, onder meer door gulle gever Do Meeus. Die was speciaal voor de gelegenheid in zijn Bugatti gekomen.

De bijeenkomst werd geopend door Aerlant Cloïn, sinds kort voorzitter van Stichting KidOR. Deze organisatie adviseert de gemeente over kunst in de openbare ruimte en begeleidt ook projecten die daarmee te maken hebben. Hij vertelde dat Do Meeus, de oprichter van Meeus Group en gulle gever van het betreffende kunstwerk, onderweg was. In zijn Bugatti, met als tussenstop het gemeentehuis. Hier werd wethouder Yvonne Kammeijer opgehaald.

Kort daarop arriveerde inderdaad de rood glanzende classic en Meeus nam het woord. Hij vertelde blij te zijn dat het kunstwerk van Henri Lannoye, gemaakt in 1986, eindelijk de stad in kijkt. Het beeld symboliseert voor hem alle mogelijke reizigers en staat daarom bij het station prima op z’n plaats. Maar hij ziet er ook iets anders in: “Ik zie De Racer tevens als een hommage aan al onze medewerkers, de chauffeurs in het bijzonder.” Als grondlegger van Meeus kon hij het niet nalaten het gemeentebestuur nog een boodschap mee te geven: “Ik hoop dat de titel ‘Logistieke Hotspot’ voor deze regio ook hier wordt omarmd.” Waarna hij nog eens naar de terminalplannen van zijn bedrijf en de Auvergnepolder verwees.

Officiële opening volgt nog

Wethouder Kammeijer gaf aan blij te zijn met deze ‘topplek’ voor dit beeld. “Het is een baken voort de stad”, sprak ze. “Het past perfect bij het station als entree van onze stad en dit tunneltje als verbinding tussen Centrum en Oost.” Ze vertelde tevens dat het beeld ook weer ingepakt zal worden voor de officiële (her)opening van het Stationsplein, waarschijnlijk eind 2017. Er wordt gewacht op Chinees marmer dat als bestrating om onder meer het beeld komt te liggen. Kammeijer onthulde ook nog een ‘cadeautje’ voor sponsor Meeus. In de sokkel is een plaquette aangebracht die hem als gulle gever bedankt.

Prettige samenwerking

Als speciale gast was Johan Stalknecht gevraagd, onder meer omdat dit een uitdrukkelijke wens was van Do Meeus. Stalknecht heeft in zijn vroegere rol als medewerker bij de gemeente veel met het logistieke bedrijf samengewerkt. Hij vertelde niet alleen het beeld erg fraai te vinden, maar ook de resultaten van die samenwerking nog altijd te koesteren. Het heeft zowel de gemeente als het bedrijf en de Bergenaren veel goeds gebracht, aldus de inmiddels gepensioneerde ambtenaar.