Bekende Bergenaren maken kunst voor het goede doel

BERGEN OP ZOOM – Rotaryclub Bergen op Zoom Noord heeft bekende Bergenaren gevraagd een kunstwerk te maken. De resultaten worden geveild en de opbrengst gaat naar twee goede doelen. We namen een kijkje bij Sjoerd van den Boom, die Wim van Poppelen een schilderij helpt te maken, en bij Annemarieke van Peppen die aan een fotoproject is begonnen met Piet Withagen.

Wim van Poppelen is inmiddels heel wat keren in het atelier van Sjoerd van den Boom geweest. Hij is er druk aan het werk voor een schilderij, met daarop de silhouetten van een man, vrouw en kind, tegen een achtergrond van aardse, rode kleuren. “Het is heel mooi om hier aan deel te nemen”, vertelt hij. “Vanwege dat goede doel natuurlijk, maar ik vind het ook heel leuk om te doen.”

Wim had zelf Sjoerd gebeld toen hij zag dat die ook meedeed. Hij wilde graag met hem werken en had ook al meteen iets in gedachten; “Ik wilde mensen, gedaanten schilderen.” Dat is ook precies wat gebeurde. Sjoerd: “Wim ging meteen aan de slag, helemaal zoals hij is. We hebben eerst de achtergrond gemaakt. Hij heeft thuis met krijt de contouren gezet en die zijn we vervolgens gaan uitwerken.”

Een openbaring

Wim wil de silhouetten bronsgroen maken, vertelt hij als we de kunstenaars bezoeken. “Heel mooi, maar bewerkelijk”, vertelt Sjoerd. “Dat moet laagje voor laagje. Wel bijzonder dat je het schilderij zo langzaam ziet groeien.” Ook voor hem is het een bijzondere ervaring. “Het is altijd interessant om iemand uit z’n comfortzone te halen. Ik geef wel adviezen maar Wim moet het zelf doen. Uiteindelijk moet het een werk van de maker zijn en niet van mij. Zo doe ik dat bij m’n cursisten ook." Wim vind het maken van zijn eerste echte kunstwerk een ware openbaring, vertelt hij, maar of er nu een Atelier Van Poppelen komt..?

Vincent van Gogh in een Bergse setting

Het thema dat de organisatoren van de kunstveiling hebben meegegeven is ‘mobiliteit’. Dit nemen de makers echter wat ruim, merkten we bij Sjoerd en Wim maar ook bij het andere duo dat we bezochten: Annemarieke van Peppen en Piet Withagen. Ze hebben tijdens een fotoshoot Martijn de Rooij vastgelegd op de gevoelige plaat. Die figureert als Vincent van Gogh, voor een fotocollage die Piet gaat maken. Op de achtergrond komen foto’s die de ondernemer zelf schoot van bekende plekken in en om de stad, van de Peperbus tot de Pompejus-toren.

Loslaten

“Piet heeft zelf twee kunstenaars genoemd wiens werk hij bewondert”, vertelt Annemarieke. “Dat zijn dus Van Gogh én Herman Brood.” Of er tevens een verwijzing naar die kunstzinnige rocker terug gaat komen in het eindresultaat moet nog blijken. Het is vooralsnog een ‘work in progress’, dat het thema ‘loslaten’ heeft meegekregen. Piet is immers langzaam met pensioen aan het gaan, al is hij nog wel volop betrokken bij het restaurant Ministerie van Eten & Drinken. Over zijn eerste kunstwerk zegt de maker: “Ik vond eraan beginnen best spannend maar nu we eenmaal bezig zijn is het vooral heel leuk.”

Deze en andere werken worden geveild op vrijdag 12 oktober, in Den Enghel, onder de bezielende leiding van Bas van Oevelen. De opbrengst gaat naar Stichting Flor van Putte in Ossendrecht en de Stichting Eye Care Foundation in Nepal. Via de website (link) van Rotaryclub Bergen op Zoom Noord is het nodige over de voortgang van de koppels te zien. De werken zijn in de week voorafgaand aan de veiling her en der in de stad te bewonderen.

De andere kunstenaars/makers die meedoen zijn:

  • Anita Karremans (directeur Samen in de Regio) en Irene Weug (collage/textiel/acryl)
  • Conny Helder (directeur TanteLouise) en Peter Franssen (ets)
  • Connie Zagers (vrijwilligerscoördinator TanteLouise) en Iwaz (schilderkunst)
  • Erik de Jonge (Boswachter), ook met Iwaz
  • Gert-Jan Heeren (Borghoek) en Don van Rooy (beeld)
  • Jos Nuijten (Stoelemat) en Kees Warmoeskerken (beeldende kunst)
  • Peter van den Eijnden (Sabic / voorzitter TNP) en Karin van der Looij (schilderkunst)
  • Piet Jansen (P. Jansen Installatietechniek) en Carla STOUThArt (schilderkunst, sieraden)
  • Volkan Tasdan (House of Marqeez) en Mireille Corsten (intuïtief schilderen)
  • Ed Vreman (Rabobank), Yvonne Kammeijer (politiek) en Nick Franken (fotografie)