Bergen op Zoom barst van de bouwplannen

BERGEN OP ZOOM – Tijdens de wekelijkse persconferentie van woensdag 28 september bleek dat Bergen op Zoom de toekomst weer met vertrouwen tegemoet ziet. In ieder geval waar het woningbouw betreft. Er werden maar liefst vier projecten aangekondigd. Wethouders Ad Coppens en Patrick van der Velden zijn blij met de ontwikkelingen.

Er zijn de afgelopen jaren al heel wat nieuw- en verbouwprojecten in de gemeente gerealiseerd of nog gaande. Denk aan bijvoorbeeld Het Groene Gordijn, wat er allemaal op het voormalige Nedalco-terrein gebeurt, of de mogelijkheden om zelf een woning te realiseren aan de Halsterse Fort Pinsenweg. Daar worden nog een aantal projecten aan toegevoegd.

Herontwikkeling Poelekes

Op het terrein van de in 2011 afgebrande Lidl in Halsteren komen 12 nieuwe woningen. De grond is grotendeels nog van de supermarktketen maar wordt verkocht aan de ontwikkelaar, die tevens wat gemeentegrond koopt voor onder meer parkeerplaatsen. Binnenkort start de bestemmingsplanprocedure en worden omwonenden geïnformeerd over de bouwplannen. De gemeente verwacht dat in het voorjaar van 2017 begonnen kan worden met de realisatie. Ongeveer een jaar later moeten de aanstaande bewoners er in kunnen trekken.

Wonen in het voormalige ABG

In het voormalige ziekenhuis en verpleeghuis aan de Van Dedemstraat komen 10 appartementen, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Het rijksmonument dient in ieder geval aan de buitenzijde intact te blijven. De woningen zijn met name bedoeld voor ouderen en worden ook daarop ingericht. Het wordt hier natuurlijk mogelijk om op de nodige zorg van het ernaast gelegen tanteLouise beroep te doen. Het college is blij met de nieuwe bestemming voor het markante en monumentale pand, omdat het potentiële verpaupering voorkomt en bijdraagt aan de uitstraling van de omgeving.

Appartementen voor jongeren met licht autisme

De gemeente heeft een verzoek ontvangen om aan de Statie, nabij de spoorwegovergang Bredasestraat-Wouwsestraatweg, een appartementencomplex te mogen bouwen. Hier zouden dan jongeren met een lichte autistische storing begeleid kunnen wonen. In principe gaat de gemeente meewerken aan het plan, mits het aan gestelde voorwaarden gaat voldoen en door de bestemmingsplanprocedure komt.

Moderne luxe appartementen aan de Saillant

In het ScheldeVesting gebied ligt de Saillant, vlak naast Kijk in de Pot. Hier gaat het moderne appartementencomplex Havenstaete verrijzen, bestaande uit 25 woningen waarvan de meest luxe maar liefst 625.000 euro moet kosten. Volgens wethouder Van der Velden is de interesse voor deze locatie groot. Het geheel krijgt een ‘redelijk futuristische’ uitstraling, aldus de wethouder en gaat straks een fraai uitzicht bieden op het water van de Binnenschelde. Hij is blij dat uit de interesse voor deze locatie blijkt dat mensen weer willen en durven investeren in wonen in deze gemeente. Ook het feit dat het aanbod veel meer divers en kwalitatief hoogstaand is geworden ten opzichte van de ‘grote woonblokken van vroeger’ doet hem goed.

Of er per se sprake is van groei van het aantal inwoners, gezien het flinke aantal bouwprojecten, durft Van der Velden niet te zeggen. Wel is de woonbehoefte de laatste jaren behoorlijk gewijzigd en daar wordt op ingespeeld. Ook collega-wethouder Ad Coppens is blij met de ontwikkelingen. Er wordt de nodige gemeentegrond verkocht voor deze projecten en dat is weer goed voor het aanvullen van de financiële tekorten, een opdracht waar dit college ook nog een hele kluif aan heeft.