Regenboogzebrapad als kleurrijk symbool van homo-solidariteit

BERGEN OP ZOOM – "Goed nieuws!", zo meldt de regionale afdeling van homo-organisatie COC. Bergen op Zoom heeft in navolging van steden als Tilburg, Utrecht, Leiden en Maastricht nu een eigen regenboogzebrapad. Dit staat symbool voor de maatschappelijke diversiteit en met name voor de solidariteit met LHTB'ers in de samenleving. Wethouder Yvonne Kammeijer heeft het veelkeurige oversteekpad vanmorgen officiëel in gebruik genomen, in aanwezigheid van LHTB-voorvechters en vertegenwoordigers van de politiek en maatschappelijke organisaties. 

Met deze kleurrijke oversteekplaats wil de gemeente laten zien dat Bergen op Zoom stáát voor diversiteit en acceptatie van seksueel andersgeaarde minderheden, zo sprak Kammeijer bij de ingebruikname van het pad. De oversteekplaats ligt aan de Wassenaarstraat, nabij de kruising met de Bredasestraat en de Stationsstraat. "Een mooi teken van solidariteit met lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders", zo benadrukt COC-afdelingsvoorzitter Arnold van der Heijden. "Vorig jaar bij het hijsen van de regenboogvlag heeft de wethouder van ons de Roze Gemeentegids ontvangen", laat hij weten. "Op de cover hiervan staat een foto van een regenboogzebrapad. Dat was misschien de eerste inspiratie voor verdere plannen."

Toename van geweld

Helaas neemt de afgelopen jaren geweld richting de LHBT-gemeenschap weer toe, terwijl het vanwege taboes in sommige kringen nog altijd moeilijk is om uit te komen voor je geaardheid of gender. "COC West-Brabant-West&Tholen beschouwt het dan ook als een mooi symbool, dat het regenboogzebrapad gerealiseerd is vóór Coming Out-dag op 11 oktober: "Een heuglijke dag waarop seksuele diversiteit gevierd wordt en de aandacht ligt op het zichtbaar en bespreekbaar maken van gender en geaardheid."  Daarom is het belangrijk dat LHTB'ers zich óók in deze tijd aansluiten bij een belangenvereniging en lid worden van het COC, benadrukt hij. "Er is nog veel om voor te vechten."