Bergen op Zoom blijkt betrekkelijk lage parkeertarieven te hebben

BERGEN OP ZOOM / EINDHOVEN – Consumentencollectief UnitedConsumers heeft de uitkomsten gepubliceerd van een onderzoek naar parkeervoorzieningen in de acht grootste steden van Brabant. Bergen op Zoom hoort bij de drie voordeligste gemeenten volgens de uitkomsten.

Het zal niemand verrassen dat de grootste steden de hoogste tarieven rekenen, met aan kop Eindhoven. Als het om voordelig parkeren gaat scoort Oss het best, gevolgd door Roosendaal en Bergen op Zoom op respectievelijk de tweede en derde plaats. Omdat de nummer één ook nog eens bovengemiddeld veel parkeergelegenheid biedt, wordt Oss door de onderzoekers bestempeld tot meest parkeervriendelijke stad.

Klik op de plusjes in de kaart voor alle informatie over parkeren in de betreffende stad (bron: UnitedConsumers, onderzoeker Flip Kloet)

Aanbod

Het onderzoek beperkte zich niet alleen tot de tarieven. Ook het aanbod is onderzocht. Eindhoven staat op nummer één als het gaat om het aantal parkeervoorzieningen, met 15 parkeergarages en 21 parkeerterreinen in en rond het centrum. Verder bleek dat straatparkeren vooral in grote steden betrekkelijk matig mogelijk is. Het wordt er vaak ontmoedigd, met tijdslimieten, dure dagkaarten en grote gebieden met een parkeerverbod.

Parkeerbeleid niet leidend voor bezoekers

Het onderzoek vertelt eveneens wat over of het bezoekers eigenlijk uitmaakt wat ze kwijt zijn aan parkeergeld. Met name bij hoge parkeerkosten zoeken dagjesmensen geregeld een alternatief vervoersmiddel of een manier om de auto goedkoper te parkeren. Verder is gebleken dat goede parkeervoorzieningen geen directe aantrekkingskracht hebben. Veel bepalender voor een bezoek is het aanbod in winkels, reistijd en sfeer. Volgens UnitedConsumers is het in middelgrote steden veelal prima winkelen. De onderzoekers stellen: “De oude binnensteden van Bergen op Zoom en Roosendaal, maar ook het moderne Boxtel, Oss en Helmond hebben veel winkelketens die ook in de grote steden te vinden zijn. Zo bespaart u niet alleen tijd en parkeerkosten, maar ziet u ook eens een ander stuk van de provincie.”

Bron: UnitedConsumers (Flip Kloet)