Bergen op Zoom hoeft niet écht bang te zijn voor de Rupio’s

BERGEN OP ZOOM – Donna Pietra Rupo staat aan het hoofd van de familie Rupo, die in Bergen op Zoom en omstreken al zo'n 30 jaar 'diensten en goederen levert', zo ze het het zelf noemt. Veel concreter wil ze er niet over worden tijdens een gesprek op een geheime locatie. Ze zwijgt wel vaker als we vragen stellen, zal al snel blijken. Het is pure woede die haar tot een gesprek met de pers noopt maar erg mededeelzaam wordt het nergens.

De ‘madre di famiglia’ is weduwe en nam daarom het imperium, dat ze zelf liever als ‘familiebedrijf’ betitelt, over van haar man. Ze heeft twee dochters, meldt ze desgevraagd, waarvan er één in het buitenland studeert. Waar wil ze niet zeggen, al krijgen we niet direct het idee dat het Harvard University is. Over de andere dochter wil ze dan nog weinig kwijt. Die komt er later in het gesprek niet heel genadig van af.

Discreet

Wat haar organisatie nu precies doet, vragen we voor een tweede keer. Rupo: “Hand en spandiensten…” Daarna zwijgt ze weer. Wie haar klanten zijn, proberen we dan maar eens. “We doen veel voor hooggeplaatste personen. U snapt dat we discreet moeten blijven dus ik noem geen namen.” Wel wil ze er dit over kwijt: “Wat wij doen is allemaal legaal. Meer kan ik er niet van zeggen.” Heel overtuigend klinkt het niet, al kijkt ze er nog zo streng bij.

De klanten van haar imperium zitten eigenlijk overal, vult ze aan. En dat zijn echt niet alleen multinationals maar ook lokale ondernemers en particulieren. Zelfs mensen bij de overheid laat ze zich ontvallen. Of dat dan ook lokale medewerkers zijn, krijgen we dan weer niet te horen. Mamma bepaalt duidelijk zelf wat ze vindt dat anderen mogen weten.

Geschonden afspraken

Dan maar naar de kern van de zaak. Hoe zit dat met die ‘famiglia’? Zijn dat allemaal neven en nichten? “Nee hoor”, klinkt het zakelijk. “We hebben ook een aantal werknemers maar die horen er gewoon bij. In totaal zo’n acht tot tien mensen.” Ze zegt het alsof dat aantal sneller wisselt dan het weerbericht.

In ieder geval zijn we nu bij de reden van haar keuze om naar buiten te treden. Haar blik verhardt meteen: “We zijn niet de enige familie in onze branche in de regio. Er is er nog één, de Carleani’s. Daar hebben we ooit hele goede werkafspraken mee gemaakt, dacht ik…” Weer die ijskoude blik en een betekenisvolle stilte. Ze wil ook niet zeggen wat die afspraken zijn: “Ik houd het er bij dat die zijn geschonden.”

Slang

Of er nu dan een conflict is, willen we weten. Voor het eerst verandert de onderkoelde dame éven in een furie, al is het maar met één korte beweging die gepaard gaat met ogen die vuur lijken te spugen. “Wat?! Ik ben ziedend!" Ze houdt die z even vast, bijna als een slang die waarschuwend sist. “Ik ben getipt, het gaat je niet aan door wie. Ik was in staat die mensen wat aan te doen toen ik hoorde wat ze hebben geflikt!”

Zo ver is het niet gekomen, vertelt La Rupo desgevraagd; “Maar mijn wraak zal zoet zijn. We hebben de eer van de familie te verdedigen.”

Veilig over straat

Of ze dan niet bang is voor de consequenties, voor haar familie en kinderen? “Mijn dochter Isabella zit in het buitenland. Die is daar veilig. De andere, Sofia, is te dom om dit te snappen dus die betrek ik hier niet in. Ze hebben duidelijk niet dezelfde vader.” We vragen, tegen beter weten in, toch nog eens naar wat die wraak gaat zijn. Kunnen mensen de komende tijd wel gerust over straat in Bergen op Zoom? “Oh ja hoor”, klinkt het bijna nonchalant. “Dit soort vetes houden we verder intern.”

Toch hebben wij het idee dat gasten die op 18 op 19 november in De Maagd bij de familiebijeenkomst zijn, wel eens iets zouden kunnen meekrijgen van de nu nog stille oorlog tussen de Rupo’s en de Carleani’s…

Zou het ook iets met dit filmpje te maken kunnen hebben?

Op 18 en 19 november, in De Maagd, de voorstelling ‘La Mamma, De Godmother’ van Het Gezellentoneel. Voor kaarten klik je hier, voor meer info kijk je op Facebook.

Foto: Marijke Boertjes als Donna Pietra Rupo