Hubkes Happening bij bakker Groffen

BERGEN OP ZOOM – Vrijdag 3 november is het weer zo ver: dan is het Hubkesdag. Vanuit de katholieke traditie zijn er bij de Bergse bakkers Hubkes-broodjes verkrijgbaar die worden ingezegend door pastoor Paul Verbeek van de RK Lievevrouwenparochie. Zo ook bij bakkerij Groffen in de Van Hasseltstraat. De dag voorafgaand, op donderdag 2 november, houdt bakker Groffen zelfs een speciale Hubkes Happening. Zo'n 400 basisschoolkinderen nemen een kijkje in de keuken en ontdekken het geheim van de Sint Hubertusbroodjes, oftewel: de Hubkes!

Bakkerij Groffen vindt het belangrijk om de Hubkes-traditie in stand te houden. "In een tijd waar het lijkt of we van alles moeten om mee te blijven tellen voor en door de samenleving en de social media dit nog verder aanwakkeren worden oude gewoontes en tradities steeds belangrijker", zo laat bakker Romano Groffen weten. "We vechten zelfs voor het behoud van onze roots. Kijk maar naar de discussie over Zwarte Piet, de Negerzoenen, Jodenkoeken enzovoorts."

Gedichtje

De bekendste bakker van Bergen op Zoom zet zijn woorden zelfs kracht bij met een gedichtje, waarvan de versregels als tegelspreuk niet zouden misstaan:

"Houdt de traditie in stand en eet ook zo’n Hubke, want…
Dan bent u beschermd tegen hondsdolheid; zowel de boer, de knecht en ook de meid.
Gelooft u niet zo in deze zaken,
Proef ze dan toch, ‘k weet zeker dat ze zullen smaken!"

Opvallend genoeg weet het Hubke zich buiten het publieke debat te houden, aldus Romano Groffen. "Dit van origine katholieke gebruik is nog steeds mateloos populair. Dit neemt niet weg dat Hubkesdag niet onder druk staat. In steeds minder plaatsen, bij steeds minder bakkers komt de pastoor nog echt de broodjes inzegenen. Dit gegeven heeft bakker Groffen ertoe aangezet om extra aandacht te creëren voor dit bijzondere broodje."

Kijkje in de keuken

Donderdag 2 november komen er zo’n 400 kinderen van onder meer basisschool Sancta Maria letterlijk een kijkje in de keuken nemen. "Ze worden verwelkomd via het magazijn, waarlangs normaliter het meel binnenkomt, als ware zij zelf een graankorreltje", vertelt de bakker. "Vervolgens maken ze een reis door de bakkerij, waar op dat moment de bakkers volop Hubkes aan het bereiden zijn." Vanzelfsprekend komen de kinderen dan ook de pastoor tegen. Ze verlaten uiteindelijk met een kersvers Hubke het pand, via de winkel terug naar school. Hiermee maakt bakker Groffen van Hubkesdag een ware Hubkes Happening! Tevens roept Romano op met de hashtag #HubkesisHappening juist op de social media kanalen je uit te spreken voor deze heerlijke traditie.