Bergen op Zoom koploper met peuteropvang nieuwe stijl

BERGEN OP ZOOM – Alweer een jaar, sinds 1 januari 2016, mag peuteropvang tevens worden aangeboden en verzorgd door kinderopvangorganisaties en scholen. Volgens wethouder Yvonne Kammeijer wordt daar nu al veel gebruik van gemaakt. Veel ouders zijn blij met die extra mogelijkheden, meldt ze.

Een groot voordeel voor ouders en kinderen, vertelt de wethouder, is het feit dat peuteropvang vaak veel dichter bij huis kan gebeuren. Of in ieder geval op meer locaties. Als het gekoppeld is aan scholen, maken kinderen meteen kennis met die omgeving en oudere leerlingen. Dat maakt de overstap vaak makkelijker, als het zo ver is. Het feit dat de opvang inkomensafhankelijk is gemaakt, ziet ze eveneens als grote winst. Ook is er extra aandacht voor ‘doelgroeppeuters’: kinderen met een taalachterstand. Die krijgen sowieso vier dagdelen opvang aangeboden, net als ouders met lage inkomens.

Volgende stap

De aanpak werkt, laat Kammeijer weten. Er wordt in de gemeente Bergen op Zoom bovengemiddeld veel gebruik gemaakt van de voorzieningen. Tijd dus voor een volgende stap, vindt het college. Daarom zijn er gesprekken gaande met de verschillende aanbieders van peuteropvang om de ruimtes en faciliteiten van de Stichting Peuterspeelzalen Bergen op Zoom over te nemen, tezamen met het personeel. Dat moet eigenlijk al in april rond zijn zelfs. Bergen op Zoom loopt met het vormgeven van peuteropvang vooruit op de landelijk ontwikkeling. Vanaf 1 januari 2017 wordt er een gemeentelijke coördinator gezet op het verder begeleiden van deze invulling.

Foto: © Pixaby/Bill Kasman