Bergen op Zoom op 44e plaats in overzicht ‘huftergedrag’ per gemeente

HILVERSUM / BERGEN OP ZOOM – Onlangs publiceerde RTL Nieuws het meest recente overzicht met 'huftergedrag' per gemeente. Op de lijst met 388 Nederlandse gemeenten staat Bergen op Zoom op de 44e plaats.

Het overzicht brengt in kaart hoeveel boetes per gemeente er zijn uitgedeeld voor zaken als wildplassen, door rood rijden, hondenpoep niet opruimen of afval op straat gooien. In heel Nederland zijn er 358.000 bekeuringen voor dergelijk gedrag uitgeschreven in 2016. Dat is een afname ten opzichte van eerdere jaren. Er wordt minder vaak beboet, blijkt in de praktijk. Het onderzoek geeft niet aan waarom. De ergenis over dergelijk gedrag is in ieder geval niet afgenomen, aldus het Sociaal Cultureel Planbureau.

Vooral in het verkeer was hier veel mis

Het ging landelijk dagelijks om 981 boetes per dag, een gemiddelde van 21 bekeuringen per 1000 inwoners. De 44e plaats lijkt misschien hoog maar toch zit onze gemeente onder dat landelijke gemiddelde, met 20 boetes per 1000 Bergenaren. Er zijn voor huftergedrag in 2016 hier 1323 boetes uitgedeeld. Het overgrote deel voor asociaal gedrag in het verkeer (maar lieft 848 keer), met op de nummers 2 en 3 respectievelijk wildplassen en afval/vervuiling.

Voorbeeldfoto: © Pixabay/Gerd Altmann