Bergenaar (50) aangehouden op verdenking van wegsluizen 1.3 miljoen euro

Een 50-jarige inwoner uit Bergen op Zoom is maandagmorgen 18 juli aangehouden op verdenking van het wegsluizen van 1.3 miljoen euro.

Met een geraffineerde mail, met daarin het verzoek om een rekeningnummer aan te passen, lukte het om een energiebedrijf voor dit grote bedrag op te lichten. De exacte rol van de verdachte in dit proces wordt nog nader onderzocht. Na de aanhouding is conservatoir beslag gelegd op panden van de verdachte. Daarnaast is beslag gelegd op een auto, een groot geldbedrag en een duur horloge. De aangehouden man is inmiddels op vrije voeten gesteld, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

Financiële en digitale specialisten van de politie verrichtten, onder leiding van een officier van justitie, onderzoek naar deze vorm van fraude, die bekend staat onder de naam BEC.

Wat is BEC fraude

De letters BEC staan voor: Business E-mail Compromise. Simpel gezegd is BEC een verzamelnaam van criminaliteit waarbij mailverkeer van verenigingen of bedrijven worden gemanipuleerd om hen zo geld te laten overmaken naar criminele rekeningen. Bij BEC-fraude wordt een bestuurslid of medewerker die betalingen mag verrichten, misleid om een valse factuur te betalen of ongeoorloofd van de verenigings- of bedrijfsrekening over te schrijven.