Bergenaar die wethouder zou hebben bedreigd is vrijgelaten

BERGEN OP ZOOM / BREDA – De rechter heeft de 49-jarige Bergenaar die werd aangehouden op verdenking van bedreiging vooralsnog vrijgelaten. De man zou wethouder Arjan van der Weegen en zijn gezin hebben bedreigd. Hij heeft een contactverbod opgelegd gekregen en de zitting wordt in februari vervolgd.

De verdachte heeft de kerstdagen in een cel doorgebracht. Hij werd de week ervoor thuis opgehaald door de politie, nadat hij tijdens een raadsvegadering opnieuw dreigende taal zou hebben geuit richting de wethouder en zijn gezin. Dat meldde raadslid Gertjan Huismans, die de woedende Bergenaar opving bij het Oude Stadhuis en er een lang gesprek met hem had. Volgens de VVD'er logen de bedreigingen er niet om en werd zelfs het gezin van de bestuurder daarin genoemd, aldus een uitgebreid bericht van Omroep Brabant.

Welles nietes

De verdachte verklaarde voor de rechter dat het allemaal wel meeviel. Daarom wil de rechtbank ook Huismans horen in een vervolgzitting. Oorzaak van de boosheid is grotendeels omdat de verdachte de mening is toegedaan dat hem omrecht wordt aangedaan door de gemeente, die op zijn uitkering kortte. Bovendien zegt hij jaren geleden al te zijn mishandeld door bewakingsbeambten van de gemeente. Hij houdt er de wethouder persoonlijk voor verantwoordelijk voor en probeert die geregeld te benaderen. Dat was ook het geval bij de betreffende raadsvergadering. Andersom wordt de verdachte beticht van langdurig stalken en bedreigen, wat hij ontkent.

Beveiligers

Desondanks heeft de officier van justitie een celstraf geëist van acht dagen. En nog eens zestien dagen als er toch weer contact gezocht wordt of dreigende taal van komt. In februari wil de rechter de verklaring van raadslid Huismans horen, die als enige getuige was van de laatste dreigementen. Daarna worden bewijsmateriaal en de kwestie nader bekeken. Dat eerdere dreigementen uiterst serieus werden genomen door de gemeente was de laatste maanden duidelijk te zien. Wethouder Van der Weegen had in het openbaar steeds twee beveiligers aan zijn zijde.

Afbeelding: Pixabay/Anna Varsányi