Bergenaren zeker niet de grootste drinkers van het land

BERGEN OP ZOOM – De grote drinkers van Nederland wonen helemaal niet in het zuiden, wanneer je de gemiddelden erbij pakt. En ook Bergenaren zijn nog best bescheiden in hun consumptie, zo is uit onderzoeken gebleken, op basis van data van de gezondheidsmonitor van het RIVM en het CBS.

Soms leveren ‘commerciële’ onderzoeken best leuke data op, al gebied de eerlijkheid natuurlijk erbij te vermelden dat de aan media aangeboden uitkomsten vooral bestemd zijn om naamsbekendheid te creëren voor een bedrijf.

Dat wil niet zeggen dat de resultaten ervan per definitie onbetrouwbaar zijn. Daarmee zou de aanbieder immers de eigen geloofwaardigheid te grabbel gooien. Wat we vandaag kregen toegestuurd van Afkickkliniekwijzer.nl was wel een aardige, over de mate waarop in ons land bovenmatig gedronken wordt. We komen er in Bergen op Zoom helemaal niet onaardig vanaf.

Bij lange na niet de grootste drinkers

Of het dan meevalt met die Bourgondische inslag? Dat valt te bezien natuurlijk. Het zijn gemiddelden. Tijdens evenementen en feesten als Vastenavend vloeit de drank rijkelijk maar mogelijk is het aantal grote thuisdrinkers wat beperkter hier.

Uit de cijfers blijkt in ieder geval dat we op provincieniveau niet eens voorkomen in de top 25 lijst van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. Op 1, 2 en 3 staan respectievelijk Asten (11 procent) Dongen (10 procent) en Oirschot (ook 10 procent). Andersom zijn we ook niet degenen die het vaakst nee zeggen. We halen een 22e plaats in de lijst met de minste overmatige drinkers. Hier zijn de eerste drie plaatsen voor Cuijk, Halderberge en Altena.

Hoe noordelijker, hoe meer drinkers

Wat meer uitgezoomd op Nederland blijkt dat Noord-Holland het hoogste percentage overmatige drinkers heeft en dat Noord-Brabant op een 6e plaats staat. Dat Zeeland en Flevoland onderaan staan zal niet iedereen verbazen. De drie gemeentes waar het meest overmatig wordt zijn het Noor-Hollandse Bergen, Laren en Ameland. Blijkbaar wordt er boven de rivieren veel vaker bovenmatig gedronken dan hier. Daar mag wat ons betreft best op geproost worden, met mate natuurlijk!

Hieronder kun je zien hoe de percentage liggen, in onze provincie en landelijk.

Afbeelding van jsnewtonian via Pixabay