Bergs dictee 2019: Op de pèèrse sofa

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – Er klonken weer heel wat zuchten in het vestzaktheater van 't Zwijnshoofd, woensdagavond. De deelnemers aan 't Gròòt Berregs Diktee hadden er flink werk aan, maar dat had absoluut geen effect op de sfeer. Die was prima, zoals vanouds.

De avond had een iets feestelijker karakter nog dan anders. Het is 25 jaar geleden dat het eerste Bergse dictee werd gehouden door De Berregse Kamer, daarom was het meteen een reünie waar ook oud-leden voor waren uitgenodigd. Maar de meeste aanwezigen kwamen natuurlijk om dat dictee te schrijven, een leutige maar soms nog best lastige opgave.

Schrijfwedstrijd

Sinds enige jaren vraagt Dialectgenootschap De Berregse Kamer aan de Bergenaren om een dictee in te sturen. Daarbij wordt alleen alvast een thema gegegen en voor deze editie was dat 'Lammedamardoen'. Uit die inzendingen wordt het leukste verhaal gekozen en die eer viel dit jaar opnieuw Ronald Blom ten beurt, net als vorig jaar. Het is voor het eerst dat iemand twee jaar achtereen de schrijfwedstrijd wint.

Jong geleerd…

Maar voor het zo ver was, viel er eerst nog een andere prijs uit te reiken. De Berregse Kamer bezoekt ook basisscholen voor 'n Leske Berregs. Daar worden dan onder meer korte 'dikteekes' geschreven en de school die daar dit jaar het beste in was, bleek De Kreek te zijn. Van die school was leerling Sam Jansen degene die het beste had gepresteerd, met slechts drie (!) fouten. Hij werd daarom aan het begin van de avond met mooie prijzen beloond.

Winnaars

Vervolgens was het dan toch echt tijd voor het dictee zelf. Je kon een speld horen vallen in de zaal. Na het schrijven hiervan volgde het vaak eveneens pittige tweede deel, met vragen over dialect en het oude Bergen op Zoom. Vervolgens moesten de deelnemers geduld hebben en wachten tot de jury die ongeveer honderd dictees had nagegekeken. Vrolijke live muziek van gelegenheidsorkest Me Doen Mar 'n Dotje en de nodige versnaperingen maakten het wachten een stuk gezelliger, al was er toch een zekere spanning voelbaar tot het moment dat de winnaars bekend werden gemaakt. Dat zijn geworden:

  1. Will Klaassen
  2. Annemiek Weijers
  3. Sjoerd Bakx

Kulleke

En dan was er nóg een uitslag te melden. De Berregse Kamer heeft een peiling gehouden over wat het 'Gèèfste Berregse Woord' is. Dat is met grote meerderheid van stemmen 'kul' of 'kulleke' geworden. Lang geleden is ook al eens zo'n onderzoek geweest, met dezelfde uitkomst. Het woord is dus blijvend populair gebleken.

Het Dictee: Op de pèèrse sofa

1. Mè volle zeile n’en mè zevemijlslèèrze n’aan kwam Piet de spreekkamer van de zieleknijper binnewaaie.
2.Nijjeg plofte n’ie op de pèèrse sofa en stook gelijk van wal.
3.‘Nou motte gij ’s evekes goed nar mijn luistere’, zeetie astrant tege dieje n’ersepanknutselèèr die t’r arstikke jong uitzag.
4.‘Meneer, meneer’, perbeerde die d’r tusse te komme vanachter z’n kompjoeter, mar Piet was nie t’ouwe.
5.‘Ik zijn éémaal van m’n trammetane deur da Berregs Diktee. Al vieretwinteg jaar doen ik mee, mar kom ‘r tellekes mar bekaaid vanaf.
6.Ik maak zoveul foute dasse gewòòn stoppe mè naarkijke! Mar, ambisie è’k genogt, ik wil ok wel ‘s winne!
7.Mar agge nie éés wit oeveul foute dagge makt, nou dan aal d’oeweige van alles in oew kop.
8.Bevobbeld, zou ik wel in Berrege gebore zijn? Of zou ons moeder vroeger swijle wa d’ebbe lòòpe te ver’apschèère mette bullemesjant van Pindurrep?
9.Anders zou ’t Berregs schrijve toch as vaneiges motte gaan?
10.Berregs lulle, da’s ’n flutje van ’n sent, mar a’k ’t mot schrijve zijn‘k gauw uitgebezjoerd. ’t Is vréét ee!
11.Nou denkte gij meschient; wa legtie n’achterleke tietie te zaneke, mar ik vraag oe dringend m’n perbleem ’s t’anneliezeere.’
12.Piet zakte wa d’onderuit en keek mè veul fedusie richting buro.
13.’t Schrepele ventje da d’ad zitte luistere, zee: ‘’k Zijn Student aan uis. De wepsaait leg d’ier plat. Oew dokter zit ierneffe. Dèèr motte zijn.”
14.Mè d’n smoel as ’n stééne bisschop zee Piet: ’Lammedamardoen’.

Foto's: Chris van Klinken / Klink Fotografie