Bergs motto 2017: Da’s d’n aard van ’t béésje!

BERGEN OP ZOOM – Het was een drukte van jewelste in hotel De Blauwe Vogel, bij de uitreiking van de 'konvekasie' voor de leden van Stichting Vastenavend. De heren werden er in eerste instantie welkom geheten door Mr. IMRAN BOKHI, die eerder deze week in dit bericht voorbij kwam. Heer Bokhi werd al snel op een zijspoor gezet echter, voor werkelijk belangrijk nieuws.

De zogenaamde UNESCO afgezant zei hier te zijn neergestreken voor onderzoek naar voorouderverering, afwijkend kleedgedrag en apart textielgebruik, het aanbidden van totemdieren en ander, lastig verklaarbaar gedrag. Hij had heel wat opzienbarende dingen gevonden in de paar dagen dat hij hier rondliep, bleek uit een korte lezing. Veel waarde werd er echter niet aan gehecht. Kees Theunisse, zo ongeveer voor het laatst in zijn rol als Gròòtste Boer, nam het woord over en sprak de leden van de Stichting Vastenavend toe, na het exotische heerschap de mond te hebben gesnoerd.

Goed in oew vel

De Gròòtste Boer had veel belangrijker zaken te bespreken, meldde hij. Hij vertelde dat vanaf nu alle zintuigen op scherp moeten voor de komende Vastenavend. "Van snoes'ane tot snotape, zorreg dagge goed in oew vel zit en apetrots zijt. Me moge wir op leutege en ordénteleke wijze de béést uit'ange"; sprak Kees.

Voor de heer Boki had hij nog maar een boodschap: "Kommendeer oew ond en blaf zellef. En nou wegweze! Ge zat 'r arstikke naast mè d'oew onderzoek." Hierna konden de boeren om beurten een doos ophalen (met daarin een "béésje waar ze goed vor moeste zorrege en de konvekasie") om zich voor te kunnen bereiden voor het leutféést met als motto: DA'S D'N AARD VAN 'T BÉÉSJE!

Lees hieronder een verslag van een van de 'boere'.