Bergse Dag van de Ondernemer in Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM – De derde vrijdag van november is in maar liefst 150 landen uitgeroepen tot dag van de ondernemer. In Bergen op Zoom is het nu ook opgepakt, door MKB-voorzitter Johan van den Berg en Robert van Splunter, de gemeentelijke accountmanager voor het bedrijfsleven. Vrijdagmiddag stonden de ondernemers centraal in het Markiezenhof.

Door: Mireille Hoetelmans

MKB-voorzitter Van den Berg wilde bij zijn openingswoord niet ongemerkt voorbij laten gaan dat Robert van Splunter landelijk tweede is geworden in de verkiezing tot Beste Accountmanager Bedrijven. “De slagvaardigheid waarmee Robert vragen oppakt is deze plaats meer dan waard”, vond de voorzitter.

Subsidies voor opleiden

Hierna was het aan de gemeente om de ondernemers eens in het zonnetje te zetten. Locoburgemeester Arjan van der Wegen bedankte alle Bergse ondernemers; “Zij leveren een belangrijke bijdrage aan de samenleving. Niet alleen in de vorm van banen maar ook in de ondersteuning van het culturele en sportieve veld.”

Hij schetste daarna een toekomstverwachting die nog heel wat aandacht vraagt: “We staan op de grens van de vierde industriële revolutie. De vorige drie brachten méér werkgelegenheid maar deze zal zeker anders zijn.” Hij doelde enerzijds op verdere automatisering en toegenomen efficiency die volop kosten besparen maar ook arbeidsplaatsen kosten. Hij doelde óók op het feit dat er een groeiende behoefte is aan bijvoorbeeld geschoolde en ervaren techneuten, een gegeven dat veel aanwezigen herkenden en zelfs bevestigden. Volgens Van der Wegen is er regionaal geld beschikbaar voor bedrijven om dergelijk personeel binnen het bedrijf op te leiden. Daarbij wordt 50 procent van de kosten uit die voorziening betaald. Hij verwees naar accountmanader Van Splunter voor meer info.

Gesprek over piccalilly

Dennis van der Kroon was de volgende en laatste spreker. Hij is sinds 2014 ondernemer in Bergen op Zoom. Ooit gestart in Amsterdam en daarna twintig jaar in Dinteloord, waar uitbreiding en vernieuwing niet meer mogelijk bleken. Daarna is Dennis met zijn Van der Kroon Foods naar het Bergse Noordland verhuisd, samen met zijn 45 medewerkers. In zijn presentatie kreeg hij al snel de lachers op z’n hand toen hij refereerde aan de gesprekken met voormalig wethouder Ton Linssen, voorafgaand aan de verhuis. Die bleek een fervent liefhebber te zijn van de piccalilly die Van der Kroon Foods maakt.

Dennis: “Het grootste gedeelte van de bespreking ging over de piccalilly, die Ton nog kende uit zijn tijd in Amsterdam. Pas in de laatste tien minuten vroeg hij wanneer ik nou naar Bergen op Zoom kwam.” De bedrijfseigenaar had natuurlijk voor alle aanwezigen een potje meegenomen en vertelde het ondernemen in Bergen op Zoom als zeer prettig te ervaren, mede vanwege de meewerkende en ondersteunende houding van de gemeente. Zijn verlanglijstje was leeg, vertelde de ondernemer, omdat alle wensen al afgevinkt waren na een belletje met accountmanager Robert.

Foto's: Mireille Hoetelmans