Bergse filmmaker wil met crowdfunding modern sprookje in beeld brengen

De Bergse filmmaker Vincent van den Ouden wil verhalen vertellen die wat tijd vragen, en soms pas dagen later inzichten opleveren. Voor zijn nieuwe project kan hij nog wat financiële steun gebruiken. (foto: Els Swart)

BERGEN OP ZOOM – Vincent van de Ouden is hier geboren en getogen. Hier ontdekte hij ook zijn liefde voor verhalen vertellen. Niet op papier, want hij wil het liefst ieder detail dat ie in z’n hoofd heeft echt laten zien, maar met beelden. Verfilmde verhalen dus, die toch ruimte over laten om je eigen waarheid te ontdekken.

“Het zat er al jong in bij me”, vertelt Vincent. “Op het CKB als achtjarig ventje en later bij de theaterlessen van Peter Witjes en Cees van Broekhoven… Ik ontdekte hoe fijn het was om in een vertelling te verdwijnen. Zeker als je het zelf had bedacht. Ik zag overal wel een eigen verhaal in. Eén woord van iemand was soms al genoeg.”

In zijn jeugd was de creatieve kant op gaan nog helemaal geen issue. Vincent ging in Goes sociaal cultureel werk studeren en kwam er bijna per ongeluk door in contact met wat hem werkelijk het meeste ligt. “We kregen de opdracht om een filmpje te maken en ineens ging er een wereld voor me open. Ik wist meteen dat dit is wat ik moet doen: tot in detail laten zien wat ik wil vertellen.”

Een leerproces

Van den Ouden is nu filmstudent aan de RITCS School of Arts in Brussel en heeft al meerdere films gemaakt. Over de ene is ie meer tevreden dan over de andere. Het is natuurlijk ook een leerproces en fouten maken mag, al is ie merkbaar perfectionistisch als het dit metier betreft. En hij is zijn eigen stijl nog aan het ontdekken maar ook ontwikkelen. Een beetje verstild waar het kan, verhalend en gedetailleerd. Maar op een wijze die de kijker alle ruimte geeft een eigen waarheid in een verhaal te ontdekken. En als dat inzicht pas dagen later komt is dat prima. Sterker nog, dan heeft een film pas echt impact gehad.

Kennismaken

Een deel van zijn werk is binnenkort te zien tijdens Open 2019, het weekend waarin onder meer Gebouw-T, meerdere clubs in de Blokstallen bij het Facilitair Bedrijf en het CKB laten zien wat ze zoal in huis hebben. Op 30 maart kunnen bezoekers er kennismaken met films van Vincent, die dan tevens tekst en uitleg geeft over hoe ze tot stand komen.

Het kind in jezelf

Vincent heeft een nieuw project in gedachten waar hij graag aan zou beginnen. Het gaat om een verfilmd en zelf geschreven sprookje, ‘Hopsa Heisasa’ getiteld, waarin de vluchtelingencrisis centraal staat. Een eenzaam jongetje wil zijn ontvoerde teddybeer redden van een verdronken vluchtelingenmeisje. Hij ontdekt dat haar eigen teddybeer is afgepakt door de golven en zonder kan ze niet door naar het hiernamaals. Samen raken ze verzeild in een reis naar liefde en troost. “Ik wil kijkers zich weer even kind laten voelen”, verteld de filmmaker. “Net als mezelf”, vervolgt hij eerlijk. “Soms heb je dat kind in jezelf te ver weggestopt. Terwijl je open stellen voor de wereld zo mooi kan zijn. Dat is wat ik óók wil vertellen met deze film.”

Wie helpt?

Het maken van de film gaat ongeveer 8000 euro kosten. Daarvan wil de provincie een deel subsidiëren maar dan moet hij eerst 70 procent ervan al hebben. Met crowdfunding heeft Vincent nu bijna de helft daarvan bij elkaar. Hij is dus nog op zoek naar mensen die warm worden van zijn plan en de totstandkoming van dit moderne sprookje willen ondersteunen met een bijdrage. Dat kan via de speciaal hiervoor opgezette online crowdfunding (link). Wie wat bijdraagt krijgt er ook wat voor terug, en dat is niet alleen de wetenschap dat je een bijzondere film mede mogelijk hebt gemaakt…