Bergse jeugd heeft eindelijk eigen feest in Vastenavendperiode

V.l.n.r: Lotte Bakx, Merijn Cloïn & Nina Verdult

BERGEN OP ZOOM / KRABBEGAT – De Vastenavend is een geweldig leuk feest en voor alle leeftijden, zou je denken. Van Kindervastenavend tot Schuifdeure is er voor bijna iedereen wat te doen maar toch viel tot voor kort één groep een beetje buiten de boot. Voor jongeren van 12 tot en met 17 was er eigenlijk weinig. Dat gaat met Krappz veranderen vanaf nu.

Krappz is een werkgroep met zes jongeren. Die zijn, op uitnodiging van de Stichting Vastenavend, na gaan denken over hoe zij graag Vastenavend vieren en zich meer betrokken willen voelen bij het feest. Dat moet in een later stadium ook gaan over meedoen aan dweilbandjes, bouwclubs en dergelijke. Maar de eerste grote wens was een eigen feest. En dat komt er, onder de naam 'Art Gaan'. We spraken in de Blokstallen met Nina Verdult, Lotte Bakx en Merijn Cloïn over wat Krappz gaat doen.

DJ's en dweilbands

Jongeren van tussen de 12 en 17 mogen lang niet overal binnen. Daar begint het al. Bovendien hebben ze hun eigen ideeën over het vieren van zo'n feest. Er is dus grote behoefte aan een eigen avond en die komt er nu, op 27 januari in Den Enghel. Nina: "En we regelen alles zelf, zelfs de drankjes die aan de alcoholvrije cocktailbar verkrijgbaar zijn zoeken we zelf bij elkaar." Merijn vult aan: "In onze werkgroep zit ook één van de DJ's die dan gaat draaien. Dat wordt een mix van Vastenavendliedjes en moderne muziek."

Overigens komen er ook dweilbandjes spelen, aldus de begeleidende Stichting Vastenavend, maar met jeugdleden. Die avond zijn in de zaal alleen jongeren te zien. In minimaal een gordijn en de 'rooie zaddoek', zoals het hoort met de knoop van voren. Dat is de dresscode, al mag in volledig Vastenavendtenue natuurlijk ook.

Zin in!

Lotte vertelt: "We hebben alles als denktank zelf bedacht. We willen echt een feest voor onszelf maken. En voor leeftijdgenoten natuurlijk. Die zijn gelukkig heel enthousiast over wat er gaat gebeuren." Al vertellen ze nog niet alles, blijkt al snel. Er moeten ook nog wat verrassingen over blijven. Eén ding staat wel vast, ze hebben er veel zin in. Niet alleen in de feestavond overigens maar ook in het verder nadenken over hoe jongeren meer hun eigen plekje kunnen vinden in een geweldig feest. Daar gaan we meer van horen!