Bergse stedenband inspireert zusterstad Szczecinek

BERGEN OP ZOOM / SZCZECINEK (ingezonden mededeling van Stichting Jumelage Bergen op Zoom) – Steeds meer kwetsbare ouderen en steeds minder mensen die de noodzakelijke zorg kunnen leveren: dat schreeuwt om slimme oplossingen. In de ontwikkeling van nieuwe zorgtechnologie speelt tanteLouise een vooraanstaande rol en die pioniersgeest en vindingrijkheid blijft niet onopgemerkt. Ook niet in de Poolse zusterstad Szczecinek.

In het teken van de jumelage tussen Bergen op Zoom en Szczecinek leggen delegaties uit beide zustersteden over en er weer bezoeken aan elkaar af. Om elkaar beter te leren kennen, om te ervaren hoe bepaalde zaken zijn geregeld maar zeker ook om van elkaar te leren.

Het probleem van de groeiende zorgvraag in een krimpende arbeidsmarkt is niet alleen een probleem in Nederland, dat speelt wereldwijd. In andere landen wordt de ontwikkeling van soms baanbrekende zorgtechnologie bij TanteLouise dan ook met argusogen gevolgd. Tal van delegaties uit diverse Europese landen, maar ook uit China, Japan en Rusland brachten al een bezoek aan Bergen op Zoom of het nieuwe verpleeghuis Hof van Nassau in Steenbergen. Enkele weken geleden streek daar zelfs een filmploeg van de Chinese staatsomroep neer voor een uitgebreide documentaire.

Ook in Polen – en dus ook in Szczecinek – is een explosieve stijging van het aantal ouderen een punt van zorg. Enkele jaren geleden al nam om die reden een delegatie uit de Poolse zusterstad een kijkje bij Residentie Moermont en Het Nieuwe ABG. De huidige burgemeester Daniel Rak liet zich daar uitleggen dat het, zonder de essentie van warme zorg uit het oog te verliezen, noodzakelijk is om te investeren in nieuwe technologie. Om de ouderenzorg ook in de toekomst op niveau en betaalbaar te houden.

Rak toonde zich onder de indruk. Een van zijn politieke beloften bij zijn burgemeestersbenoeming was dan ook een betere ouderenzorg door de inzet van innovatieve oplossingen. Rak hield woord: inmiddels zijn in Szczecinek de eerste van vijftig speciale melders uitgereikt die de Poolse senioren om de pols dragen. Met die melders kunnen onder meer de bewegingen van ouderen met fysieke beperkingen worden gevolgd. Bij een val slaat de melder alarm, maar ook bij een afwijking in de normale looppatronen pikt de melder die signalen op, zodat zorgverleners meteen actie kunnen ondernemen.

De Stichting Jumelage Bergen op Zoom is er trots op dat de stedenband inspireert tot dit soort innoverende initiatieven in onze Poolse zusterstad.

Afbeelding van Sabine van Erp via Pixabay