Bert van der Stoel (1949-2020): de bestuurder met de pijp in de hand en cultuur in het hart

Op de foto: Bert van der Stoel tijdens de Nieuwjaarsreceptie van Arsis in 2015. (Foto: M. van ‘t Hof / C. Veraart)

BERGEN OP ZOOM – Oud-wethouder en voormalig Provinciaal Statenlid Bert van der Stoel is overleden. Dat heeft zijn familie zaterdag bekendgemaakt. Van der Stoel was jarenlang actief voor de VVD en daarnaast zette hij zich in voor het Bergse cultuurgoed. Hij is 71 jaar oud geworden.

door: Han Verbeem

Bert van der Stoel is geboren als vierde kind uit een gezin van zes kinderen. Zijn vader, een gereformeerd predikant, was in 1947 vanuit Boskoop naar Bergen op Zoom gekomen. Hij was een neef van de PvdA-minister en VN-ambassadeur Max van der Stoel (1924-2011). Zelf koos hij, evenals zijn jongere zus Anne Lize (1954), voor een politieke en bestuurlijke loopbaan bij de VVD. In Bergen op Zoom was hij van 1974 tot 1994 raadslid en in deze periode tweemaal wethouder (1979-1982 en 1990-1994), met de portefeuille cultuur. Hij was een karakteristieke persoonlijkheid, vaak te zien met de pijp in de hand -het was bijna zijn handelsmerk- en als politicus vooral benaderbaar voor de inwoners. Hartelijk, betrokken en wars van elke opsmuk en plichtmatigheid.

Van der Stoel maakte zich sterk voor tal van cultuurprojecten waarvoor hij zich als wethouder strijdbaar opstelde. Maar tegelijk ontkwam ook hij niet aan bezuinigingen op initiatieven die hem na aan het hart gingen; zo trok hij de stekker uit de subsidie van kunstgalerij Etcetera wat het onvermiddelijke einde van deze stichting inluidde. Een keuze die hij rationeel kon benaderen. “Elke wethouder moest in zijn portefeuille ergens op bezuinigen, ik dus ook”, zo zei hij achteraf. Na zijn wethouderschap was hij namens de VVD vanaf 1995 lid van de Provinciale Staten van Noord-Brabant, tot 2013.

Binnen het Bergse culturele veld heeft Van der Stoel naast zijn politieke functies ook diverse bestuursfuncties bij cultuurstichtingen bekleed. Zo was hij tot 1990 voorzitter van de Geschiedkundige Kring en later (tot 2015) voorzitter van kunstenaarssociteit Arsis. Na zijn vertrek bij Aris trad hij toe tot het bestuur van de stichting Vrienden van het Markiezenhof.