Bewoners Rijtuigweg met petitie langs deuren

BERGEN OP ZOOM – Op woensdag 3 januari werd de Rijtuigweg midden in de nacht opgeschrikt door de dreunen van twee kastanjebomen die door de storm tegen de woningen daar werden geblazen. Op wat schade aan de panden na liep het goed af maar de bewoners zijn bang, zeker nu het deze week opnieuw flink gaat stormen. Ze zijn een petitie begonnen om weer veilig te kunnen wonen.

Het was rond half vier 's nachts dat de bomen omgingen. Beiden vielen tegen gevels, balkons en ramena aan. Bewoners spraken van een wonder dat er alleen wat materiële schade was want de takken lagen ook tegen ramen van kamers waar mensen sliepen. De angst dat het een keer wél echt mis gaat is dan ook groot in de straat.

Zieke bomen

Van de woorden van gemeenteambtenaren, die beweren dat de oude kastanjes gezond zijn, wordt over het algemeen niet veel geloofd in de straat. Het is algemeen bekend dat kastanjes massaal getroffen zijn door de Kastanjebloedingsziekte en de Kastanjemineermot. Vooral oude bomen zijn daardoor minder sterk en dat is in deze straat goed te zien. Op sommige stammen staan nu nog de paddenstoelen, soms wel tot manhoogte. De meeste exemplaren staan ook behoorlijk scheef en trekken soms de bestrating flink omhoog.

Tijd voor actie dus, heeft een aantal straatbewoners bedacht. Ze zijn handtekeningen in gaan zamelen om de gemeente te overtuigen dat er nu écht actie ondernomen moet gaan worden. Ze gaan met de petitie langs voordeuren maar deze is ook online te ondersteunen (link).

Lees ook:

Foto: Angelique de Groot