‘Bezuiniging 3,5 ton is niet te doen’

BERGEN OP ZOOM – Directeur Nanno Nanninga van de Bibliotheek Het Markiezaat is geschokt door de ingrijpende bezuiniging die de gemeente in petto heeft. De bieb wordt, als het aan het Bergs college ligt, geconfronteerd met een korting van 3,5 ton op de totale jaarlijkse subsidiesom van 1,3 miljoen. "Dat is niet te doen", reageert Nanninga. Zover is het echter nog niet: de gemeenteraad moet de korting volgende week nog goedkeuren in de begroting. De bezuiniging geldt alleen voor de Bergse bijdrage. De bieb ontvangt ook subsidies vanuit Woensdrecht en Steenbergen.

Ruim een week geleden kreeg Nanninga de brief met de onheilsboodschap van het Stadskantoor. "Onbegrijpelijk", zegt hij. "Je kan niet zomaar de subsidies van het één op het andere moment minimaliseren." Wat dit voor gevolgen heeft voor de vestigingen van de bieb in Bergen op Zoom en in Halsteren kan de directeur nu nog niet zeggen, maar als de bezuinigingen doorgaan zullen er 'zeer ingrijpende maatregelen' nodig zijn om het hoofd boven water te houden. "We gaan zeker bezwaar maken", zegt de directeur. Bovendien is de verwachting dat de politiek zich nog zal roeren. Nanninga houdt er het hoofd koel onder: "Ik heb in de loop der jaren wel meer bezuinigingsoperaties meegemaakt."

Middelen zijn beperkt

Het college van B&W ziet geen andere mogelijkheid dan te bezuinigen op de bieb: de middelen voor cultuur zijn beperkt en het beheer van monumenten alleen al kost veel geld. Van de bieb wordt nu 'creativiteit en vernieuwing' verwacht om de klap op te vangen.

Gereorganiseerd

De bibliotheek heeft de laatste jaren al flink gereorganiseerd: de vestiging aan het Zonneplein is opgeheven en de bieb in Halsteren is verhuisd naar een nieuwe locatie. Ook de binnenstadsbibliotheek is gemoderniseerd waarbij de ingang is verplaatst naar de Kortemeestraat.

Foto: Bibliotheek het Markiezaat