Bibberen in het water bij de Nieuwjaarsduik

(Tekst: Han Verbeem, foto: Hans-Jorg van Broekhoven)

BERGEN OP ZOOM – Het was éven bibberen maar uiteindelijk gaan de honderden badgasten toch het ijskoude water in. De jaarlijkse Nieuwjaarsduik om klokslag twaalf uur 's middags is ook vandaag een feit. Wethouder Patrick van der Velden telt af tot de start: "Zes, vijf, vier, drie, twee, één…. " En met een knallende sirene klinkt het startschot, waarna de groep massaal naar het water van de Binnenschelde sprint. De organisatie is wederom in handen van de Bergse Reddingsbrigade en zwem- en polovereniging De Krabben

Slechts gekleed in een zwembroek of badpak en met een oranje badmuts op duiken de sportievelingen het ijskoude water in. Volgens de badmeester is de watertemperatuur vandaag zo'n zes graden. Traditioneel is er voorafgaand aan de Nieuwjaarsduik een warming-up bij zwembad De Schelp maar het probleembad is voor het tweede achtereenvolgende jaar gesloten door aanhoudende technische problemen – en een eventuele heropening is nog steeds niet in zicht. "Desalniettemin zijn we blij dat jullie toch in groten getale hier naartoe gekomen zijn", zo spreekt de badmeester de zwemmers toe vanuit de microfoon. Vorig jaar is er geen Nieuwjaarsduik geweest, omdat het toen niet lukte een vervanging voor De Schelp te vinden als uitvalsbasis. Maar ditmaal hebben de organisatoren een nieuw honk gevonden in de sporthal aan de Boulevard.

Bijkomen in de sporthal

Zowel jong als oud waagt zich aan een dappere duik, maar niet voor lang. Na slechts enkele seconden keren de meeste verkleumde duikers alweer terug om zich af te drogen en op te warmen bij de sporthal. Mét een warme drank om bij de komen van de kou.

Meer foto's zien? Klik hier!