Biervrachtwagen rijdt zich klem in Markiezenhof en beschadigt poort

Bovenstaande foto's zijn door een verontruste lezer naar de redactie van KijkopBergenopZoom gestuurd en laten de impact van de schade zien.

BERGEN OP ZOOM – De grote doorgangspoort van het Markiezenhof aan de Steenbergsestraat is woensdagmiddag beschadigd geraakt, nadat een vrachtwagen met oplegger zich klemreed in het metselwerk. Foto's tonen enkele diepe groeven in de natuurstenen poortboog, die veroorzaakt zouden zijn door het voorval. Ook de houten poortdeur heeft schade ondervonden.

De gemeente, die eigenaar is van het stadspaleis, laat via een woordvoerder weten dat het om een mislukte draamanoeuvre gaat. "De chauffeur van debierwagen moest in de Moeregrebstraat zijn en dacht achteruit de poort van het Markiezenhof in te kunnen steken, om vervolgens de straat in te kunnen rijden", aldus de gemeentewoordvoerder. Het bedrijf dat de schade heeft veroorzaakt wordt door de gemeente aansprakelijk gesteld. "Op dit moment weten we nog niet exact hoe hoog de schade is. Daar wordt offerte voor opgemaakt. De houten poort is sowieso te herstellen. Van het stenen gedeelte wordt bekeken hoe dat opgelost moet worden."

Gobertangesteen

De poort dateert uit het begin van de 16e eeuw en is grotendeels opgemetseld uit Gobertangesteen, een destijds uit Vlaanderen geïmporteerde zachte kalksteensoort. De toegangspoort is meerdere malen gerestaureerd geweest, onder meer rond 1914 waarbij in de nis het beeld van Sint Christoffel is geplaatst. De houten poortdeur met het kenmerkende polychroom beschilderde houtsnijwerk is in de jaren '80 aangebracht bij de restauratie van het poortgebouw. Ook recentelijk is de gevel bij een opknapbeurt opnieuw onder handen genomen.