Bijkomen met Bea: Praat (begrijpelijk) Nederlands met me

Voortaan heeft Bea Demmers, onder meer bekend van haar Facebookplatform Bergse -politieke- Zaken, hier een eigen rubriek en die heet 'Bijkomen met Bea'. Op haar eigen wijze verwerkt ze allerlei politieke en bestuurlijke Bergse kwesties. Vandaag wil ze het hebben over politici en bestuurders die amper hun best doen hun verhaal duidelijk en begrijpelijk over te brengen.

Praat (begrijpelijk) Nederlands met me

Spreken in het openbaar is ook een vak

Vorige week was de Algemene commissie vergadering, waarin de jaarstukken werden gepresenteerd. De halve tribune vol met ambtenaren, waarvan dan 75 procent op de telefoon zit te spelen. Ze werden door diverse partijen geprezen dat de jaarstukken en beleidskader zo leesbaar geschreven waren. Dat is natuurlijk heel fijn en dan zou je denken dat dit in de raadszaal wordt voortgezet. Niets is minder waar.

Door: Bea Demmers

Joost Pals (VVD) en Betsy de Kort (GBWP) lazen eindeloze teksten op zeer monotone manier voor. De verhalen zullen best goed in elkaar steken maar mij waren ze na één alinea al kwijt. Het was niet te volgen. Wat mij buiten het saaie voorlezen stoort, is dat men niet opkijkt van het ‘papier’, totaal geen oogcontact maakt en alleen maar bezig is met het eigen verhaal.

Dan waren er nog Louis Wijten (Lijst Linssen) -een oude rot in het vak- en Ton van Dorst (Steunpunt), die beiden onverstaanbaar zijn. Zij spreken zo onduidelijk dat grote delen van hun verhaal totaal verloren gaan. Datzelfde geldt voor Theo de Jong (SP), alleen zijn betoog is nooit langer dan drie zinnen dus naar mijn idee kan ik daar niet veel aan missen.

Ook wethouder Annette Strinenbosch maakte zich schuldig aan het geven van onduidelijke antwoorden. Buiten het feit dat zij steeds verder van de microfoon ging afzitten waren de antwoorden in nevelen gehuld. Dit had waarschijnlijk toch wel te maken dat de financiën van de Gemeente er niet beter op worden. Grappig genoeg denkt de wethouder dat in 2026 alles op orde zal zijn, we kunnen het college dus niet afrekenen op deze zittingsperiode. Ze hebben het coalitieakkoord heel slim uitgesmeerd over twee periodes.

Dat er weinig inwoners als belangstellende op de tribune zitten, heeft naar mijn idee te maken met het feit dat betogen veel en veel te lang zijn, er met termen gegooid wordt die voor de buitenwacht niet te volgen zijn, en veel zaken/stellingen voor de ‘bühne’ zijn. Als toehoorder heb ik vaak het idee dat men meer bezig is hoe men de volgende keer meer zetels binnen kan halen dan daadwerkelijk de gemeente besturen c.q. bestuurbaar houden.

Gooi er eens een workshop ‘Spreken in het openbaar’ tegenaan, dat is voor sommigen echt geen overdaad. Ik wil daarom ook graag een motie indienen: Praat gewoon Nederlands, dat voor iedereen te volgen is. Dan breng je de politiek dichter bij de mensen. Ben eerlijk en geef fouten toe in plaats van je elke keer op de borst te kloppen. Echt, inwoners kijken hier zo doorheen.

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl