Bijstandgerechtigden worden klaargestoomd voor baan in de zorg

Wethouder Barry Jacobs (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bezocht dinsdag de opleiding op het Curio mbo-breed college. Op dit moment volgen zes volwassenen de opleiding en werken daarnaast een aantal dagen in de zorg. (Foto's: gemeente Bergen op Zoom)

INGEZONDEN BERICHT, bewerkt door de redactie.

BERGEN OP ZOOM – ‘Werken in de zorg: een kans voor zorgtalent’. Met dit motto wil de gemeente mensen met bijstandsuitkering weer aan het werk helpen. Uiteraard is daarvoor eerst een scholing noodzakelijk. Daarom zijn het Werkcentrum Brabantse Wal en het curio mbo-breed college Bergen op Zoom dit schooljaar gestart met een intensief begeleid traject. Bijstandsgerechtigden worden daarbij opgeleid tot Helpende Zorg & Welzijn Plus medewerkers. Het gaat om een zogenoemde BBL-opleiding die anderhalf jaar duurt. Deelnemers volgen één dag per week onderwijs en werken daarnaast 24 uur per week in de zorg bij een erkend leerbedrijf.

De gemeente zou graag zien dat er méér mensen met een bijstandsuitkering geplaatst kunnen worden in dit leertraject, zo stelt Jacobs. Daarvoor zijn echter wel voldoende geschikte leerbedrijven in de zorg nodig. “Door onbekendheid is er nogal wat terughoudendheid”, vertelt de wethouder. “En dat is bijzonder jammer, want dit traject is een enorme kans voor mensen die een leuke baan willen vinden in de zorg. Dus we zouden het een enorme opsteker vinden als meer bedrijven in de zorg zich als leerwerkbedrijf willen aanmelden”.

Gemotiveerde kandidaten

Voor de leerwerkbedrijven zitten er behoorlijk wat voordelen aan. In de eerste plaats worden er zeer gemotiveerde kandidaten aangedragen. Het Werkcentrum plaatst de kandidaten de eerste drie maanden op proef. Dit betekent dat in de eerste drie maanden het zorgbedrijf geen loon hoeft uit te betalen. Wanneer het BBL-bedrijf na deze proefperiode tevreden is over de kandidaat, vervalt de uitkering en zal het bedrijf loon gaan uitbetalen. Werkcentrum Brabantse Wal zal ervoor zorgen dat het inkomen van de kandidaat gedurende de opleiding op tenminste bijstandsniveau is en blijft.