Binnenstadslab-nieuws: Een langgekoesterde wens in vervulling laten gaan met een eigen koffiebar

INGEZONDEN MEDEDELING

Thonie van der Ree is momenteel druk bezig met het inrichten van zijn nieuwe zaak in de Zuivelstraat. Op nummer 9, waar heel lang uitzendorganisatie Olympia zat, komt Inspire coffee company. Dit is een in Breda al langer bestaand concept, dat Thonie nu in Bergen op Zoom gaat introduceren. Hij noemt het een ‘franchisevorm in ontwikkeling’. De ondernemer vertelt: “We leren van elkaar.”

De passie voor koffie ontstond ooit in Italië. Daar zag Thonie die leuke koffietentjes en hij proefde er van de koffiecultuur, zowel letterlijk als figuurlijk. Tien jaar geleden al zei hij tegen zijn vrouw dat ie een eigen koffiebarretje wilde beginnen. Hij werkte toen nog bij Philip Morris en had nog geen idee dat de ontslagen daar hem op weg gingen helpen. Het bedrag dat hij er meekreeg wordt nu aangewend om zijn droom te verwezenlijken; “Die sluiting is eigenlijk mijn geluk geweest.”

Stage lopen

Thonie houdt niet van half werk, dus hij ging zich eerst eens verdiepen in de praktijk. “Ik had in Breda een mooie koffiebar ontdekt en ben naar de eigenaar gestapt om te vragen of ik er een soort stage mocht lopen. Die keek heel even vreemd op maar stemde er wel mee in. Zo heb ik dus flink wat maanden gewerkt bij Inspire coffee company Breda om daar het vak te leren.”

Er ontstond een klik tussen de eigenaar en bedenker van het Bredase bedrijf en zijn ‘stagiaire’, dusdanig dat Thonie het concept nu hier gaat introduceren. Natuurlijk geeft hij er wel zijn eigen draai aan. “Ik wil er echt mijn eigen zaak van maken en ook zo veel mogelijk zelf doen, waar mogelijk zelfs het verbouwen. Het moet straks een echt huiskamergevoel gaan geven, dat past bij onze slogan ‘Coffee tea mood & more’. Het wordt een beetje vintage. Er komen zitjes en tafeltjes maar ook luie stoelen, banken en leestafels met magazines en spelletjes”, aldus de eigenaar. “Mensen moeten hier rustig kunnen werken, bijkletsen en genieten natuurlijk van eersteklas koffie en thee.”

Op de valreep

Het leukste aan het avontuur tot nu toe, vindt Thonie, is de fijne verrassing dat zo veel mensen hem helpen. Hij legt uit: “Van de Inspire coffee company eigenaar in Breda tot het UWV en het StartersCentrum, als je een goed verhaal hebt krijg je veel steun.” De grootste uitdaging bleek vooralsnog het vinden van een goede locatie: “Huurprijzen zijn nog steeds erg hoog voor bepaalde locaties en ik wilde ook nog een terrasje.” De starter had de moed al bijna opgegeven toen hij tegen deze kans opliep. Nu is hij er zijn langgekoesterde wens aan het realiseren: een kwaliteitskoffiebar waar mensen relaxt zichzelf kunnen zijn.

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.