Herdenking Canadese Oorlogsbegraafplaats naar andere datum

BERGEN OP ZOOM – De herdenkingsplechtigheid op de Canadese Oorlogsbegraafplaats wordt dit jaar niet op 27 oktober gehouden, de dag dat de Canadesen tijdens WO II de stad inreden om deze te bevrijden, maar op de 30e. Dat heeft de gemeente met de Canadese ambassade afgesproken.

Sinds 2014 heet de plechtigheid 'The Memorial Day of Canada in The Netherlands' en is het de officiële herdenking geworden voor alle Canadese oorlogsslachtoffers. De Canadese overheid koos voor Bergen op Zoom als locatie vanwege de Slag om de Schelde, die hier woedde van september tot november 1944, en veel slachtoffers aan Canadese zijde kostte. Een groot deel van hen ligt bij Bergen op Zoom begraven.

Meer aandacht voor de dag

Burgemeester Petter laat weten dat de Canadese ambassade de plechtigheid wil verplaatsen naar de zondag erna omdat er dan meer mensen gelegenheid hebben deze te bezoeken. De gemeente ondersteunt die gedachte. Petter voegt er aan toe: "We vinden het belangrijk dat scholieren de herdenking ook mee kunnen maken, om hen mee te nemen in wat er is gebeurd en te laten zien hoe ze er wijze lessen uit kunnen trekken. Juist in de huidige turbulente wereld is dat belangrijk." Hij nodigt niet alleen de jeugd uit overigens, iedereen is van harte welkom de dag bij te wonen.

Breed gedragen programma

De herdenkingsdag maakt deel uit van een breder programma dat jaarlijks gaat terugkeren. Dit wordt vormgegeven in samenwerking met de provincies Noord-Brabant en Zeeland, de Koninklijke Landmacht, de Brabantse Wal gemeenten, de Canadese ambassade, scholen, Stichting Bevrijding Bergen op Zoom en andere betrokken organisaties. Of de Canadese herdenking voortaan altijd op zondag zal plaatsvinden is nog niet besloten, laat de gemeente weten.

De andere Bergse herdenkingplechtigheden, op de Britse begraafplaats, bij het plaquettes op het Thaliaplein en bij het monument op het Arnoldus Asselbergsplantsoen, worden onveranderd op 27 oktober gehouden.