School Oost laat 400 leerlingen schitteren in lipdub-filmpje

BERGEN OP ZOOM – De lipdub is geen nieuw fenomeen meer, maar op een Bergse basisschool was het nog nooit gedaan. Het idee klinkt simpeler dan het is. Met héél veel mensen playback je een lied. Niet allemaal tegelijk maar allemaal een stukje, terwijl een camera door één of meerdere gebouwen beweegt en alles in één take opneemt. Vanaf nu heeft School Oost dus een eigen lipdub.

Merijn Oerlemans is één van de mensen die de film mogelijk heeft gemaakt. Hij loopt stage op de school, in groep 4, en kreeg de vraag om dit te doen van een aantal leerkrachten. Hij vertelt: “School Oost wilde op een leuke en tegelijk educatieve manier de laten zien wie ze zijn en toen ontstond het idee van een lipdub. We zijn met een klein team om tafel gegaan en hebben een plan en scenario uitgewerkt waarin je ruim 400 kids in één filmpje kwijt kunt. Dat was nog een hele uitdaging.”

Special effects

Op maandag 11 juli moest het er dan van komen. Zoals het betaamt bij een lipdub moet alles in één lange shot worden opgenomen, waaronder de nieuwe boomhut waar de school zo trots op is. Merijn: “We gingen ervan uit dat het wel vier keer over moest maar eigenlijk was de eerste opname al heel goed.” Toen waren alleen de ‘special effects’ nog niet gereed, omdat niemand ervan uit was gegaan dat het meteen zou lukken, zo vertelt de filmmaker. Bij de tweede take waren de ballonnen, confetti en alle salto’s wél op scherp gezet. “Dus die is perfect gelukt”, klinkt het blij.

Foto's: Merijn Oerlemans / School Oost