Binnenstadslab-nieuws: Een Syrisch restaurant als nieuwe toekomst

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – Zo’n drie jaar geleden vluchtte de Syrische Rama Fakhouri met haar gezin van het door oorlog geteisterde Aleppo naar Nederland. Ze kwam al snel in Bergen op Zoom terecht en is daar heel blij mee. Binnenkort opent ze een restaurant met Syrische gerechten, op de hoek van de Kremerstraat en het Sint Catharinaplein.

Als alles mee zit kan haar restaurant op 7 februari open, vertelt Rama. “Maar ik zit te wachten op monteurs van Enexis, die moeten zorgen dat ik voldoende stroom heb voor mijn ovens en andere apparatuur.” Het kan dus een week later worden dat 1000 En 1 Nacht, zo heeft ze haar restaurant genoemd, werkelijk de deuren opent.

Exotische smaken

Op de kaart typisch Syrische gerechten maar ook algemenere keuzes, voor wie dat misschien iets te avontuurlijk vindt. “Veel rijst heeft allerlei kleuren, van geel tot rood, door de kruiden die we gebruiken”, legt Rama uit. Op de kaart ook bulgur, een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe, en kip of rundvlees. “Wij roosteren de rijst voor veel gerechten”, legt de onderneemster uit. “Dat geeft een heel andere smaak. Net als onze shoarma, die anders gekruid wordt dan de meeste mensen hier kennen.” Het loopt uiteen van zoet tot pikant, dus er valt wat te kiezen straks. En het is allemaal vers bereid in eigen keuken, vandaar ook al die apparatuur.

Blij met alle hulp

Rama is blij dat ze terecht kwam in Bergen op Zoom: “Ik vind het een mooie stad, met heel aardige en vaak behulpzame mensen. Ook groot genoeg om alles te bieden dat je nodig hebt, van mooie natuur tot een leuk centrum.” Ze is bovendien heel blij -noemt het zelfs ‘dankbaar’- met de hulp die ze kreeg bij het realiseren van haar restaurant. “Ik wist echt niet waar ik moest beginnen maar heb van het StartersCentrum West-Brabant en het Binnenstadslab heel veel ondersteuning gekregen.” Ze vertelt over alle uitleg, een workshop en de Retail Academie, die er mede voor zorgden dat ze voldoende kennis vergaarde voor een goed ondernemersplan. En toen de zoektocht naar een geschikte locatie begon, kon ze opnieuw rekenen op het Binnenstadslab. Daardoor zit ze nu op deze fraaie hoek, met een volledig zelf ingericht restaurant.

Trots

Trots vertelt de eigenaresse over hoe het pand door haar, haar man en wat vrienden helemaal is ingericht. Het oogt er licht en ruim, met een echt Oosterse sfeer, ondanks de sneeuw en vrieskou aan de andere kant van de grote ramen. Er wordt nu gewerkt aan de finishing touch en wat slimme manieren om gasten kennis te laten maken met die voor hier nieuwe keuken. Zo liggen er straks placemats op de tafels met daarop afbeeldingen en een korte uitleg van de gerechten. En zoals gezegd, ook met de wat minder avontuurlijke eter wordt rekening gehouden. Iedereen moet er zich welkom voelen. Nu nog even wachten op die monteurs…

Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail. Er is ook een Facebookpagina.