Binnenstadslab-nieuws: Even kennismaken met Lily Wierckx, de nieuwe centrummanager

BERGEN OP ZOOM – De ondernemers van de binnenstad huren al enkele jaren iemand in om in het centrum namens hen het nodige te regelen en organiseren. Per 1 oktober wordt dat een nieuw gezicht. Hoog tijd om eens kennis te maken met Lily Wierckx.

Het plan was eigenlijk beginnen in november. Er is echter veel te doen en om nog wat tips en info mee te krijgen van de huidige centrummanager, wordt het een maandje eerder. Lily vindt dat geen enkel probleem, ze heeft namelijk veel zin in de nieuwe uitdaging. “Dat is leuk!”, dacht ze toen ze las dat ondernemersvereniging Sterck op zoek was naar een nieuwe spin in het web. Ze reageerde en bleek in het plaatje te passen dat het bestuur van de verenigde binnenstadsbedrijven voor ogen had. En dat terwijl ze al 25 jaar niet meer in Bergen op Zoom woont.

Ervaring

“Ik ben hier opgegroeid”, vertelt Lily. “Maar woon in Roosendaal. Heb hier wel lang gewerkt, in een winkel in de binnenstad.” Ze heeft volop ervaring in de detailhandel en werkte ook bij winkelbedrijven in Etten-Leur en Roosendaal, onder meer als bedrijfsleidster.  Tot ze besloot een andere koers te gaan varen. Inmiddels heeft ze als zelfstandig ondernemer al weer enige jaren het groeiende bedrijvennetwerk West-Brabant BusinessPlaza onder haar hoede, waarbij met name regionale MKB’ers zijn aangesloten. En nu dat loopt vond ze de tijd om minimaal twaalf uur per week het Bergse centrum nog beter op de kaart te krijgen. “Daar zijn qua insteek zeker raakvlakken”, vertelt ze enthousiast. “Het gaat om samenwerken, verbinden en elkaar versterken. Op zoek naar je sterke punten en die gebruiken voor groei.”

Objectief belangen behartigen

Lily is nog altijd verzot op Bergen op Zoom, vertelt ze: “Ik kom hier heel graag. Het blijft een mooie stad, vol historie en voor mij ook mooie heinneringen.” Toch denkt ze dat het een voordeel kan hebben dat ze hier niet woont. “Je staat iets meer op afstand, kunt dingen wellicht objectiever bekijken. Ik heb ook geen andere belangen te behartigen dan die van de gezamenlijke ondernemers.”

Over hoe ze haar rol in wil gaan vullen blijft ze bewust nog wat voorzichtig: “Laat me eerst maar eens met een hoop mensen kennis gaan maken, horen wat ze voor ideeën en verwachtingen hebben.” Daarmee bedoelt ze niet alleen de ondernemers maar zeker ook partners als het Binnenstadslab, de gemeente en andere belanghebbenden. Wat ze zelf voor ogen heeft? “Ik denk dat samen werken aan sfeer en beleving in het centrum heel belangrijk is. Je moet voorkomen dat bezoekers van de ene naar de andere winkel rennen en dan snel weer weg willen. Het moet gezellig en uitnodigend zijn in de stad. Ook voor kinderen bijvoorbeeld. Ik vind die fonteinen aan het Gouvernementsplein daar een mooi voorbeeld van maar heb ook wel eens in een andere stad trampolines voor kids gezien. En zo kunnen we samen veel meer nog verzinnen en oppakken.” Ze barst van de energie en enthousiasme. De Bergse ondernemers krijgen er een gedreven sparringpartner bij.

Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.