Binnenstadslab-nieuws: ‘Je moet met je tijd mee’

BERGEN OP ZOOM – Boulangerie Bernard in Bergen op Zoom is een begrip. Al 25 jaar maar liefst. Dat jubileum viert eigenaresse Ria de Jager dit jaar met haar team en haar klanten. Toch heeft ze onlangs de bedrijfsnaam een beetje aangepast om meer aan te sluiten bij de huidige tijd.

“Voortaan heet het hier Brasserie Bernard”, vertelt Ria. “Dat past meer bij wat we zijn geworden want versgebakken brood verkopen doen we al heel lang niet meer. Dat werkt ook niet meer in een binnenstad.” Dus was het tijd voor een kleine naamswijziging, die veel beter weergeeft wat hier te doen is én meer van deze tijd is. “Ook niet onbelangrijk”, vertelt de doorgewinterde onderneemster, “Zeker als de op social media en andere internetplatforms gevonden wilt worden.” Een tactische keuze dus.

Serenade

Of er verder veel verandert, vragen we. “Nee hoor, deze formule werkt prima dus die pas ik voorlopig niet aan. Natuurlijk hebben we wel een paar extraatjes vanwege het 25-jarige jubileum. In februari krijgen gasten een petit glacé bij de koffie of thee, en er is het gehele jaar een speciaal drie-gangen-menu voor 25 euro. Oh ja, en afgelopen zaterdag kreeg ik een hele leuke verrassing. Plots stond dweilband De Leutige Krabben voor de deur met een serenade. Toen moest ik wel een traantje wegpinken.” Bij de herinnering moet ze vooral glimlachen.

Koffietentjes

Haar carrière op deze locatie is trouwens nog veel langer. Voordat Ria de zaak overnam, was het banketbakkerij Smaal en daar was ze sinds augustus ’85 in dienst. Over het klappen van de zweep kennen gesproken… “Ik heb in die tijd heel wat zien veranderen in de stad. Het koopgedrag is enorm gewijzigd. Zoals gezegd; versproducten verkopen in een binnenstad als deze werkt niet meer. Ook de slagers en groenteboeren zijn vertrokken. Wel gaan mensen veel meer uit eten, of even een bakkie doen met iets erbij.” Last van alle andere koffietentjes die er bij kwamen heeft ze niet. “Nee hoor, die trekken hun eigen publiek, ik het mijne.” Ze vindt nieuwe impulsen voor de stad alleen maar een goede zaak.

Samen aanpakken

Toch zijn er ook wel pijnpunten, vertelt Ria. Ze noemt parkeren als eerste en dan met name het feit dat op drukke dagen er soms gewoon niet voldoende plaats is. Daarnaast is er momenteel overlast en sprake van diefstal in dit deel van de stad. “Maar daarover zijn we inmiddels in gesprek met het Binnenstadslab en een veiligheidsfunctionaris van de gemeente dus dat komt vast goed”, klinkt het vol vertrouwen. “Als je samen dergelijke zaken oppakt kom je verder. Ik hoop dat de ondernemersvereniging er ook in wil investeren, het is in ons aller belang immers.” Ze houdt het graag optimistisch, passend bij haar aard. “Ik zie het voorzichtig weer drukker worden en herken me niet in de negatieve verhalen. Geen toeristen hier? Man, je moet af en toe eens zien hoeveel Belgen hier zitten! Maar ook andere nationaliteiten hoor. Nee, ik ben helemaal niet ontevreden. Je moet er vooral zelf wat van willen maken en durven samenwerken waar mogelijk.”

Meer weten over ondernemen en vestigen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail. Er is ook een Facebookpagina.