Binnenstadslab-nieuws: Retail Academie succesvol afgerond in studio ZuidWest TV

INGEZONDEN MEDEDELING

BERGEN OP ZOOM – Bijna alle deelnemers van de door de gemeente en het Binnenstadslab verzorgde Retail Academie verzamelden zich maandagavond 12 december in de ZuidWest TV studio. Hier werd een serie workshops en cursusavonden afgesloten, met onder meer de opname van bijzondere videoboodschappen en een certificaat voor de deelnemers.

De Retail Academy is opgezet om starters maar ook gevestigde ondernemers de nodige knowhow mee te geven bij het succesvol beginnen of houden van een eigen bedrijf. Op maandagavond zijn de afgelopen maanden beginnende en bestaande ondernemers bij elkaar gekomen om in modules en workshops de nodige kennis, tips en tricks op te doen. Van conceptwikkeling tot financiële bedrijfsvoering en van marketing tot presentatie, het kwam allemaal voorbij en is door de deelnemers als zeer nuttig en leerzaam ervaren. "We gaan er dan ook zeker mee door", vertelt Mark Kok, die namens de gemeente het programma grotendeels samenstelde, samen met Koen Oosterwaal van het Starterscentrum West-Brabant. Mark: "Er komt medio maart een nieuwe reeks. We gaan wel iets meer het programma uit elkaar halen, met specifiekere onderdelen voor starters en ervaren ondernemers, zodat het meer nog op hun praktijk is toegespitst."

Een korte pitch én een boodschap aan jezelf

Zo ver is het echter nog niet. Eerst werd in de ZuidWest TV studio deze serie afgerond, met certificaten voor alle deelnemers. Maar voor dat officiële moment aanbrak diende er nog even serieus gepresteerd te worden. Alle ondernemers namen twee keer plaats voor de camera. Ze kregen voor het groene scherm de kans om zich in één minuut te presenteren. Ze werden ook opgenomen achter een desk, in een wat huiselijkere sfeer, met een boodschap aan zichzelf. In enkele minuten vertelden de deelnemers in de camera iets over zichzelf en hun bedrijf, over behaalde resultaten en over doelstellingen voor het komende jaar. Die boodschappen krijgen ze allemaal toegestuurd, als een reminder en hart onder de riem van zichzelf als het eens tegen zit.

Bij het uitreiken van de certificaten merkte wethouder Patrick van der Velden op dat het hem was opgevallen dat er echt een teamgeest en onderlinge betrokkenheid was ontstaan. Daarmee is een belangrijk punt dat het Binnenstadslab wil maken duidelijk geworden: 'Je staat er niet alleen voor. Durf om hulp te vragen.' Dat het gewaardeerd wordt bleek ook. Rick Lancel, één van de deelnemers en als ondernemer bij Pracht Elektronika verantwoordelijk voor de de productgroep verlichting, dankte zowel de gemeente als de organisatoren van de Retail Academie. Hij kreeg met applaus bijval van zijn collega's.

Wie meer wil weten over de nieuwe Retail Academie avonden, of zich zelfs al op wil geven, kan een e-mail sturen naar binnenstadslab@bergenopzoom.nl.