Binnenstadslab-nieuws: Shopstar Sanne Feenstra geeft mensen graag te denken

BERGEN OP ZOOM – Na zeven jaar kunstacademie en wonen in Breda, besloot Sanne Feenstra toch weer terug te komen naar Bergen op Zoom. Mede omdat ze hier werk had, en heeft, bij Café Helene in boekhandel Quist. In de Oranjestad organiseerde ze evenementen, vaak gerelateerd aan haar studie fotografie en de videokunst die ze maakte, maar ook lezingen, workshops en dergelijke. “Ik ben redelijk maatschappijkritisch”, vertelt ze. “En koppel wat ik organiseer vaak aan dergelijke thema’s.” Ze is tevens één van de ondernemers die gevolgd gaat worden in tv-programma Shopstars.

Eenmaal terug in Bergen op Zoom, miste Sanne de bijeenkomsten zoals ze die kende en mede opzette in Breda. Daarom besloot ze Het Cultuurhuis te beginnen, en daarmee een carrière als zelfstandig ondernemer. Ze vindt dat deze stad nog wel wat mist op het gebied van bepaalde cultuurvormen, maatschappijkritische bijeenkomsten en platforms. Haar Cultuurhuis gaat dat organiseren, deels in de onlangs geopende conceptstore KWEEK. Zij is namelijk de initiatiefnemer van deze winkel.

Multifunctionele ontmoetingsplaats

Wat er zoal te verwachten is aan door het Cultuurhuis georganiseerde activiteiten? Sanne: “Heel leuk worden onder meer de Tegenlicht Meet-Ups. Dan kijken we met elkaar naar uitzendingen van het VPRO programma Tegenlicht en bediscussiëren dit vervolgens met een spreker die kijk heeft op dat vakgebied. Iedereen kan zich hier voor aanmelden natuurlijk. Verder komen er workshops, lezingen en af en toe een open podium, bijvoorbeeld voor dichters en singer-songwriters. Ik bied de ruimte ook te huur aan, als flexwerkplek, voor vergaderingen of andere bijeenkomsten.” Ze heeft een voor Bergen op Zoom nieuw soort dynamiek voor ogen, die inhoudelijk ook wat voor moet stellen, én aansluit bij de winkel. KWEEK is een conceptstore voor lokale ondernemers, die producten ook lokaal maken, vaak met een duurzame insteek.

Een boodschap voor de kijkers

Sanne was aangenaam verrast, vertelt ze, toen ze in aanraking kwam met het Binnenstadslab: “Ik heb veel hulp gehad bij het realiseren van mijn ideeën. Ze hebben me onder meer in contact gebracht met een aantal ondernemers die pasten binnen mijn plannen, en bij het vinden van een geschikte locatie. Ik kon en wilde dan ook geen nee zeggen op de vraag of ik aan het tv-programma Shopstars mee wilde doen.”

In dat programma wordt een aantal startende ondernemers gevolgd bij het verder vormgeven van hun bedrijf. Voor Sanne is het een mooie kans om KWEEK en haar Cultuurhuis onder de aandacht te brengen. Maar ze heeft nog een reden om aan te haken: “Mensen mogen best eens wat maatschappijkritischer zijn soms, én duurzamer gaan denken en doen. Dat hoop ik ook een beetje mee te kunnen geven aan kijkers.”

Shopstars is vanaf 10 november te zien bij ZuidWest TV.

Meer weten over ondernemen in de centrum van Bergen op Zoom? Kom ook eens naar het Binnenstadslab of stuur een e-mail.