Blauwalg neemt toe in Binnenschelde: negatief zwemadvies

Blauwalgen zijn geen algen of wieren maar bacteriën. Ze vormen een drijflaag op het water en wie ermee in aanraking komt kan last krijgen van irrtaties aan ogen of huid. (Archieffoto: Waterschap Brabantse Delta)

BERGEN OP ZOOM – Waterschap Brabantse Delta heeft aan het begin van deze week een verhoogde concentratie van blauwalg geconstateerd in de Binnenschelde. Daarom heeft de Omgevingsdienst waarschuwingsborden geplaatst bij de zwemgedeelten. Blauwalg kan irritaties aan de huid veroorzaken en zwemmen bij blauwalg wordt doorgaans ontraden. Vooralsnog is er geen sprake van een verbod maar zwemmen in de Binnenschelde wordt wel dringend ontraden.

Wie in aanraking komt met blauwalgen of deze bij het zwemmen binnenkrijgt, kan last krijgen van irritaties aan uw ogen of huid. Andere klachten zijn hoofdpijn, maag- en darmklachten en in sommige gevallen zelfs grotere gezondheidsproblemen. De waterkwaliteit van de Binnenschelde en met name het blaualgprobleem is al jarenlang onderwerp van zorg.

Geen verbod maar waarschuwing

Volgens de gemeente komt de verhoogde concentratie op dit moment als een verrassing. De maand juni was namelijk veel warmer en juist in die maand bleef het water schoon. “We dachten dat we dit jaar wellicht de dans zouden ontspringen, maar het Waterschap heeft ons dinsdag bericht dat er waarschuwingsborden geplaatst moesten worden in verband met de toename van de blauwalg”. Het gaat nadrukkelijk niet om een verbod, maar om een waarschuwing”, aldus loco-burgemeester Ad Coppens

  • Voor meer informatie over blauwalgen en gezondheidsrisicio's, zie de informatiesite: www.zwemwater.nl