Blog: Complimenten

Annelies Voss is een blogger uit onze gemeente, die eens per week een gedachte deelt op ons platform. Ze heeft ook een eigen Facebookpagina.

Complimenten

Wat is jouw reactie op een compliment? Meestal worden wij er verlegen van of vinden het overdreven. Waarom? Hoe leuk is het dat iemand iets positiefs aan jou opmerkt in een maatschappij waarin iedereen vluchtig lijkt te zijn.

Door: Annelies Voss

Geven of ontvangen

Wat is lastiger: een compliment ontvangen of er eentje geven? Zelf heb ik jaren in het onderwijs gewerkt en ja, kinderen groeien van complimenten. Het maakt hun dag en laat hun zelfvertrouwen groeien. Waarom wordt het dan lastiger als wij volwassen worden?

Ook volwassenen groeien nog steeds van complimenten, het geeft je een boost om te horen dat je iets goed hebt aangepakt, of dat je er leuk uitziet. Je weet zelf heel goed wat het met je doet, dus weet je ook dat iemand anders er net zo blij van wordt.

Verlegenheid

Het brengt ons soms in verlegenheid maar van binnen doet het goed. Ontvang het compliment gewoon zonder jezelf naar beneden te halen. Iemand ziet iets positiefs en laat jou dat weten, geniet ervan en vergeet niet ook eens een compliment te geven. Maak de dag van een ander net iets mooier door iets positiefs te geven.

Complimenten

Zijn een positieve vorm van feedback. Een welgemeende knuffel, een warme douche of zeg maar een schouderklopje in de vorm van woorden. Ook hier gaat op, wat je aandacht geeft groeit….

Het geven van complimenten maakt je ook gelukkiger. Het lachende/blije gezicht van de ander geeft je een goed en positief gevoel. Tot slot het draagt tevens bij aan je zelfvertrouwen want door de goede dingen bij de ander te zien helpt het je ook jezelf op waarde te schatten.

Tip

Deel alleen een compliment uit als je het echt meent. Anderen hebben het snel genoeg door als je het niet oprecht meent.

Succes met het delen van complimenten!

Liefs Annelies, reacties zijn altijd welkom!

Columns, rubrieken en blogs betreffen een mening of idee van de auteur in kwestie. Natuurlijk staan we als redactie achter deze schrijvers, anders zouden we hun werk niet publiceren. Maar een tekst als deze hoeft niet per se onze journalistieke mening te vertegenwoordigen. Integendeel, wij worden ook graag 'geprikkeld' door columnisten, gastschrijvers, analisten en bloggers. Al proberen we onze algemene berichtgeving zo objectief mogelijk te houden.
Redactie KijkopBergenopZoom.nl