Boomplantdag voor de Rijtuigweg: na de kap komt het nieuwe groen

Scholieren en omwonenden helpen mee bij het planten van de eerste nieuwe bomen aan de Rijtuigweg. (Tekst en foto's: Han Verbeem)

BERGEN OP ZOOM – Na de kap en de kaalslag oogt de Rijtuigweg leeg en ruimtelijk. Het is maar voor even, want deze week is de aanplant van de nieuwe bomen al begonnen. In totaal komen er 114 nieuwe exemplaren terug, die voornamelijk in het middenpark geplaatst worden. Vanmorgen is de officiele start met een boomplantdag, waarbij buurbewoners en scholieren van 't Rijks de spades in de grond steken. Ook wethouder Patrick van der Velden doet er letterlijk én figuurlijk een schepje bovenop. "Het wordt een fantastisch bomenpark."

De bomen keren terug maar het wordt niet meer zoals vroeger: de nieuwe aanplant komt nu in het groene middengedeelte van de Rijtuigweg. Binnen enkele tientallen jaren zijn ze op volle sterkte, zo vertelt beleidsdeskundige Ron Bekking van de gemeente Bergen op Zoom, die het ontwerp mede heeft vormgegeven. De schetsen zijn samengesteld in samenspraak met de omwonenden en andere belanghebbenden.

Biodiversiteit

Daaruit is een plan ontstaan met een gevarieerde samenstelling en volop biodiversiteit. Beuken, eiken, berken, indes en er komen zelfs moerbeibomen. In vorm zal de vernieuwde Rijtuigweg aansluiten bij de bestaande sitiatie aan het Bolkwerk, in het verlengde van de straat. Volgens de planning zijn alle bomen binnen twee weken tijd aangeplant en daarna wordt het grasveld opnieuw ingezaaid. Zo zal al vóór de zomer het middenplantsoen er weer fris en groen uitzien. 

Zorgplicht

De nieuwe aanplant is natuurlijk kwetsbaar en als er ook dit jaar een warme en droge zomerperiode komt, dan zullen de nieuwe bomen regelmatig besproeid worden. Met de leverancier een zorgplicht van drie jaar afgesproken, aldus Bekking, waatbij de  bomen die afsterven vervangen zullen worden. Na die tijd zouden ze volop op sterkte moeten zijn. 


Video: Wethouder Van der Velden spreekt de scholieren toe bij de start van de boomplantactie. Na afloop was er voor de harde werkers een (sinaas)appel.


Video: Ook omwonenden zijn tevreden met het nieuwe bomenpark. "In één woord: geweldig!"