Boosheid over rode stickers op graven aan Mastendreef

BERGEN OP ZOOM – Afgelopen weekend meldde de lokale politieke partij Steunpunt op Facebook dat er de nodige mensen boos zijn over stickers die op graven zijn geplakt bij de begraafplaats aan de Mastendreef. Het blijkt om het Rooms-Katholieke deel van de rustplaats te gaan en de boodschap komt van de beheerder.

Namens Steunpunt schreef voorman John Voets dat er diverse bezoekers van de begraafplaats -waaronder nabestaanden- hebben laten weten verbolgen te zijn over de rode stickers. Die geven aan dat familieleden contact op moeten nemen met de beheerder. Voets sprak er de gemeente op aan. Daar waren de klachten al bekend.

Onduidelijk

Een woordvoerder van de gemeentelijke afdeling groenbeheer liet weten dat de stickers alleen zijn aangebracht op graven die zich bevinden op het Rooms-Katholieke deel van de begraafplaats. Bij de gemeente was al bekend dat deze worden geplaatst door de beheerder van dit deel. Omdat de Algemene Begraafplaats en de R.K. Begraafplaats op elkaar aansluiten is voor veel bezoekers niet duidelijk dat het om gescheiden plekken gaat. Er staat bij de algemene hoofdingang een kaartje waarop dit wordt uitgebeeld maar niet iedereen ziet dat. En er zijn bovendien andere paden om de locatie te betreden.

Beheerder

Mark Masereeuw is beheerder van de R.K. Begraafplaats. Hij vertelt desgevraagd dat de stickers met de tekst 'neem contact op met de beheerder' met een duidelijke reden zijn aangebracht. Ze zitten bijvoorbeeld op graven waarvoor al langere tijd niet is betaald of als de begroeiing niet voldoet aan het reglement. Tevens komt het voor dat adressen van rechthebbenden niet meer kloppen, vaak wegens een niet gemelde verhuizing. Zo probeert de organisatie weer contact te krijgen.

Masereeuw geeft aan er vijf dagen per week te zijn en anders is hij telefonisch (0164-265989) of per e-mail bereikbaar. Hij laat weten altijd open te staan voor vragen en opmerkingen, ook van politieke partijen.

Stockfoto: Pixabay / Claudia Peters