Borgvliet trots op zes nieuwe wijkkunstwerken

NIEUW-BORGVLIET – Vanmorgen is de nieuwe 'beeldenroute' in Nieuw-Borgvliet  feestelijk geopend, in bijzijn van wethouder Patrick van der Velden. Het gaat om nieuwe kunstwerken op zes locaties, verspreid in de wijk. Een feestelijk treintje bracht de genodigden -mensen uit het cultuurveld, wijkmedewerkers en politici- langs de plaatsen waar de kunstwerken staan. Of, zoals in twee gevallen, binnenkort gerealiseerd gaan worden. Daarbij zorgde een Dixyland-bandje voor passende muziek. Ook voor de kinderen van basisschool Het Palet was het een feestelijke dag: zij verwelkomden de cultuurtrein bij de aankomst voor het wijkcentrum en kregen na afloop een gratis ijsje.

De gemeente heeft ruim een jaar geleden aan Stichting KidOR (Kunst in de Openbare Ruimte) gevraagd om in de wijk Borgvliet op een aantal plaatsen kunstwerken te realiseren. De kunststichting heeft bij de keuze van de kunstwerken én van de locaties nauw overleg gevoerd met de wijk, aldus projectleider Peter Pel van KiDor.

Vijf beelden

In totaal zijn er vijf beelden geplaatst van de kunstenaars Pieter Obels (Mondafseweg), Charles Vergouwen (Artemislaan), Berry Holslag (Markgravenlaan), Bas Lugthart & Marée Blok (Markiezaatsweg) en Peter Schudde (Rembrandtstraat). Het beeld van Berry Holslag bleek niet echter op tijd gereed voor de onthulling en zal binnenkort worden geplaatst, zo beloofde Pel aan de genodigden.

Community Art

Ook is er tijdens de tour een 'community art'-project van Wouter Goudswaard aangekondigd, waarbij een transformatorhuisje (Oude Huijbergsebaan) wordt beschilderd met cartoons en strips. Wouter is onder anderen bekend van het Bergse stripduo Knuppel&Knots, waarvan elke vrijdag op KijkopBergenopZoom.nl een nieuwe cartoon verschijnt.

ISV-geld

Voor de aanschaf van de werken was een budget van 75.000 euro beschikbaar uit een gemeentelijk fonds voor wijkvernieuwing, de zogeheten ISV-gelden. "De kunstwerken zijn zo gekozen dat ze passen bij de identiteit en achtergrond van de wijk", aldus Pel. Bovendien voldoen de kunstwerken aan de eis van onderhoudsarm en vandalisme- en diefstalbestendigheid. "De kunstwerken zijn een aanwinst voor het totale beeldenbezit van de gemeente."

Bekijk ook het fotoalbum van de kunstroute