PvdA’er Sahin Ergec pleit voor HBO opleidingen in de gemeente

Sahin Ergec (33), geboren en getogen in Bergen op Zoom en fractievoorzitter PvdA, pleit voor beter scholingsaanbod in de gemeente.

"Werk, werk, werk!" Dat is in eerste instantie altijd het speerpunt van de PvdA, zegt Sahin in een gesprek met kijkopbergenopzoom.nl. Hij hoopt op nieuwe kansen in het centrum nu de gemeente actief is met de Brede Aanpak Binnenstad. De fractievoorzitter doelt ook op West-Brabantse ontwikkelingen in de logistieke wereld. De regio staat op de tweede plaats in de logistieke hotspots van Nederland. "Om weer te kunnen groeien en de Bergse jeugd te behouden in de eigen gemeente is een goed aanbod aan opleidingen van essentieel belang."

Door: Mireille Hoetelmans

"Al veel te lang staat een HBO vestiging op het verlanglijstje van de raad zonder dat daar beweging in lijkt te zitten. HBO onderwijs zorgt voor groei en werk", vertelt Sahin." De gemeente wil wel maar de HBO- opleidingen zijn zelf niet op zoek naar nieuwe vestigingen en blijven vaak op de locaties bij grotere steden zitten. Om dat onderwijs te overtuigen zal de gemeente moeten faciliteren in de huisvesting, scholen moeten uitnodigen om een dependance te vestigen in Bergen op Zoom, voor bijvoorbeeld een pilot van een aantal jaar", is zijn suggestie.

Niet dromen maar doen

Ergec ziet ook wel in dat het alleen kan werken als opleidingen aansluiten bij het profiel van de stad. Logistiek en maintenance, cultuur en recreatie, biobased; het moet passen bij het DNA van Bergen op Zoom en ook lokaal uitzicht geven op werk. De kans van slagen hangt af van het aantal studenten die deze opleiding willen volgen en de beschikbare stageplekken. Hij vertelt: "Onze eigen middelbare scholen hebben een goed inzicht welke opleiding de havisten en vwo-ers na het behalen van een diploma gaan volgen. Hier ligt één van de startpunten naar een HBO. We moeten niet aan dromerij doen maar serieus onderzoeken. De vraag naar een HBO opleiding binnen de gemeente mag niet meer onaangeroerd op de plank blijven liggen bij de raad. We moeten hier vanwege onze jeugd en de groei van onze gemeente voor in actie komen. Het zou Bergen op Zoom ook veel meer dynamiek geven en levendiger maken."

Foto: Mireille Hoetelmans