Boswachter Erik de Jonge: ‘Gedumpt afval terugbrengen’

BERGEN OP ZOOM / BRABANTSE WAL – Mensen die hun rotzooi in de natuur smijten blijken niet altijd even snugger. Het komt geregeld voor dat heel eenvoudig te achterhalen is van welk adres gedumpt afval komt. Boswachter Erik de Jonge is het soms zó beu dat ie de rommel terugbrengt. Deze keer blijkt dat niet nodig en is de fikse boete al onderweg.

De tweet van De Jonge liet dinsdagmorgen niets aan onduidekijkheid over:

Oké. Vind net een adres van de afzender van deze #afvaldumping. Politie heeft even geen tijd om daar wat mee te doen. Nu rest mij toch niets anders om deze spulletjes gewoon eventjes netjes bij de eigenaar terug te brengen? *gaat ze keihard in hun voortuin smijten*

Uiteindelijk heeft hij het niet gedaan, vertelt de boswachter in een korte telefonische reactie. Na zijn bericht had hij contact met een collega-handhaver en die gaat er werk van maken. De dader kan een flinke bekeuring tegemoet zien, belooft De Jonge alvast.

Niet per se een adres nodig bij gevonden dumping

Deze keer was het herleiden wel érg makkelijk, er zat blijkbaar nog een adres op of bij de verpakkingen. "Maar we hebben meer methodes om daders te vinden", klinkt het waarschuwend. Natuurlijk vertelt De Jonge niet welke dat zijn, hij wil daders niet slimmer maken begrijpelijkerwijs. Wel legt hij uit dat er zo tientallen mensen per jaar behoorlijke geldbedragen mogen ophoesten voor hun dumpgedrag. "Het levert sowieso een forse boete op als we je pakken. Blijkbaar is dat de enige manier om die daders wat te leren."

Weer afleveren

Deze keer heeft de boswachter zijn online terugbezorg-belofte dus niet waar hoeven maken maar het is wel een aantal keren gebeurd. "De politie heeft niet altijd gelegenheid een dumping op te pakken, bij gebrek aan tijd of blij kleinere hoeveelheden. Maar als ik voldoende bewijs heb om het terug te brengen, gebeurt dat wel eens. Vaak zet ik het gewoon voor de deur maar ik heb ook wel eens aangebeld. Toen vielen de monden daar wel open."

We hebben 'm gevraagd of we eens mee mogen als ie dat weer gaat doen. Wordt vervolgd, misschien…