Bouw Pompejus gaat eindelijk beginnen

Een maquette van de toren was onder andere te zien tijdens het concours hippique op Fort de Roovere (foto: Hans-Jorg van Broekhoven, 2015)

BERGEN OP ZOOM / HALSTEREN – Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad maar nu is het dan toch zo ver. Op 30 juni wordt het officiële startsein gegeven voor de bouw van de Pompejus toren op Fort de Roovere.

De toren is een ontwerp van Ro&Ad Architecten, het duo dat ook de wereldberoemde 'Mozesbrug' bedacht, en wordt onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. Er komt een uitkijktoren van ongeveer 25 meter hoog, die na 129 traptreden uitzicht biedt over een flink deel van de regio. Daarnaast vormt het bouwwerk meteen een tribune voor openluchtvoorstellingen en presentaties. Er komen tevens ruimtes voor exposities en wat horeca.

Crowdfunding en duurzame bouw

Een deel van de kosten voor de bouw zijn bijeen verzameld met crowdfunding. Zowel particulieren als bedrijven hebben bijgedragen, met geld dan wel goederen of diensten. Daarnaast zijn er diverse subsidies aangesproken om het plan te vewezenlijken. Verschillende aannemers gaan aan de slag met de bouw, met hulp van leerlingen die hier hun toekomstige beroep in de praktijk gaan leren. De toren wordt gerealiseerd met duurzame materialen, die voor een groot deel zonder winst of zelfs gratis ter beschikking worden gesteld.

Op 30 juni wordt de bouw officieel gestart in De Schaft. Dat is de keet die op het fort staat, waar bouwers kunnen schaften, waar geïnteresseerden de plannen kunnen bekijken en waar gastvrouwen bezoekers informeren over Pompejus.