Bouw Pompejus toren op Fort de Roovere officieel aangekondigd

HALSTEREN – Donderdag 30 juni heeft wethouder Van der Velden de Schaft geopend en een definitief ‘go’ gegeven voor de start van de bouw van Pompejus ‘Onze Toren’. De Schaft is een houten gebouwtje op Fort de Roovere wat een informatiecentrum wordt voor bezoekers en waar bouwers straks kunnen schaften. Pompejus wordt een multifunctionele uitkijktoren op het Fort.

De eerste paal voor de bouw van de Toren wordt geslagen op 11 november 2016. De verwachting is dat de Toren in het derde kwartaal van 2017 klaar is. Pompejus wordt een uitkijktoren en is ook te gebruiken voor exposities en openluchtvoorstellingen. “Pompejus is van iedereen voor iedereen. Daarom spreken we ook over onze Toren”,  aldus wethouder van der Velden.  Bij de bouw van de Toren worden leerlingen van scholen uit de regio betrokken, zowel voor de daadwerkelijke bouw als voor video-opnames. De Toren is een ontwerp van architectenduo Ro Koster en Ad Kil. Zij hebben ook de inmiddels wereldberoemde Mozesbrug ontworpen. De Toren en de Mozesbrug moeten straks een uniek koppel van moderne iconen vormen in de gemeente Bergen op Zoom.

De Toren is genoemd naar Pompejus de Roovere (geboren in 1571). Hij was een vooraanstaand politicus. Zo was hij schout van Dordrecht, baljuw van Zuid Holland en vanaf 1626 lid van de Raad van State. De Roovere begeleidde namens de Staten van Holland de bouw van de fortificaties. Pompejus de Roovere overleed in 1638. Met de toren op zijn fort krijgt Pompejus de Roovere een tweede leven.

De Schaft

Wethouder Van der Velden heeft ook De Schaft officieel geopend. De Schaft is een houten gebouw op Fort de Roovere. Wethouder Van der Velden: “Het is een bezoekerscentrum waar allerlei informatie te vinden is voor de bezoekers van het Fort. Men kan hier wat drinken en aan de grote leestafel literatuur over het fort lezen. De Schaft wordt ook als vergaderruimte gebruikt. De bouwers van de Toren kunnen straks in de Schaft lunchen.”

Financiering Toren

De bouw van de Toren komt op ongeveer 1 miljoen euro. Het grootste deel wordt gefinancieerd met een provinciale subsidie (€ 800.000). Het resterende deel is via crowdfunding en MooiBrabant binnnengehaald.

Meer lezen over de toren kun je hier.

Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven