BOV-regisseur Diemer van Wijk over Petticoat: ‘Het wordt een feestje!’

BERGEN OP ZOOM – Zijn grootste kick bij het op de planken brengen van deze Joop van den Ende musical? Met een uitgebalanceerde mix van kleine en massale scènes het publiek een geloofwaardige productie bezorgen, waarbij echt valt mee te leven met het plattelandsmeisje Patricia en haar showbizz-avonturen. Regisseur en artistiek leider Diemer van Wijk heeft er zin in.

Het verhaal van de op en top Nederlandse musical is simpel maar doeltreffend. Patricia Jagersma groeit op in Winschoten en droomt van een carrière als gevierd zangeres. Daarvoor moet ze naar de grote stad, wat haar vader absolut niet ziet zitten. Met een smoes (ze heeft er zogenaamd werk gevonden) vertrekt ze toch naar Amsterdam, om er onder de artiestennaam Pattie Hunt beroemd te gaan worden.

Dat loopt natuurlijk meteen mis, al bij aankomst wordt haar koffer gestolen. Gelukkig neemt de wat ballerige Rogier van Rooden haar onder zijn hoede, wat niet wegneemt dat er nog heel wat mis gaat. Uiteindelijk besluit Patricia terug te gaan naar Groningen maar niet voor lang. Haar vader is dan tot de wijze les gekomen dat hij zijn dochter de ruimte moet geven en ze gaat alsnog aan een succesvolle zangcarrière werken. De feelgood musical heeft alle ingrediënten in zich voor een vrolijke avond topentertainment.

Grunnings

Diemer is enthousiast over de productie: "Het was best een hele klus maar het resultaat mag er zijn. We hebben zelfs coaches ingezet om de hoofdrolspelers Gronings te leren spreken, zodanig dat een West-Brabander het ook nog verstaat. We willen het verhaal zo authentiek mogelijk brengen en dan is zo'n accent belangrijk. Je zult zien dat Patricia dat gedurende het verhaal langzaam meer ABN gaat spreken."

Vorig jaar speelde de BOV 'Ciske de Rat', eveneens een productie uit de Van de Ende stal en ook met muziek van Hennie Vrienten, net als deze musical. Diemer: "Het stramien van die stukken ligt ons goed en omdat 'Petticoat' een stuk vrolijker is was het een prima opvolger, waar zowel wij als het publiek vast veel plezier aan gaan beleven. Het wordt een avond vol aanstekelijke muziek en leuke scènes. Natuurlijk wordt er hier en daar wat uitvergroot gespeeld maar dat hoort bij dit soort theater, al let ik er wel op dat het verhaal geloofwaardig wordt gebracht."

Blij gevoel

De regisseur annex artistiek leider is tevreden over wat zijn club gaat brengen, vertelt hij: "De decors, de zang en dans, het spel… Het vormt een mooi en feestelijk geheel. Ik kom echt met een blij gevoel naar en van de repetities. Als we dat ook bij het publiek weten over te brengen, wordt het een nieuw hoogtepunt in de groeiende rij producties die de BOV al presenteerde. Of daar ook ooit weer eens een operette tussen zal zitten? Wie weet! Momenteel zijn musicals helemaal hot, en ze passen goed bij deze club maar ook bij wat ons publiek verwacht. We sluiten het echter zeker niet uit, maar eerst gaan we van Petticoat een knaller maken."

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de meeste uitvoeringen, zelfs voor wie de extra feestelijke première mee wil maken. Op vrijdag 11 maart worden gasten daarvoor onthaald met hapjes, drankjes, een prachtige voorstelling én een afterparty met bijpassende muziek. Deze première is dé avond van een bruisende start voor de reeks voorstellingen van 11 t/m 20 maart.

Foto's: Hans-Jorg van Broekhoven