Boze brief van gebruikers steunpunt Zoomflat aan stadsbestuur

BERGEN OP ZOOM – De bewoners, vrijwilligers en gebruikers van het ouderensteunpunt in de Zoomflat zijn enorm boos. Dat hebben ze in een brief gemeld aan de raadsleden en het college. Ze moesten uit de media vernemen dat het plan is om deze locatie te sluiten.

Het onbegrip is enorm. De Zoomflat-bewoners wordt volgens de briefschrijvers een stuk zelfstandigheid en het onderhouden van sociale contacten afgenomen. Het dichtstbijzijnde wijkcentrum ligt een paar kilometer verderop. Daar kunnen veel van deze ouderen, waarvan er de nodige slecht ter been zijn, niet zelfstandig naar toe. Toch zeker niet in de herfst en de wintermaanden.

Zelfstandig

De sluiting past volgens de klacht absoluut niet in het Nederlandse beleid om de ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De gemeente Bergen op Zoom zegt hier voorstander van te zijn maar in de praktijk  blijkt dus het tegenover gestelde waar, aldus de gedupeerde bewoners en andere gebruikers van de ruimte. Er zijn 550 handtekeningen opgehaald , waarmee de initiatiefnemers willen aantonen dat het steunpunt belangrijk is voor heel wat mensen. Velen eten er samen en ontmoeten er anderen. Dat zou hen hiermee ontnomen worden. Bovendien zitten veel wijkcentra dermate vol dat er voor al die mensen helemaal geen plaats is, stellen de actievoerders. Daarnaast vinden ze het erg zonde dat de vrijwilligers hiermee hun taken en betrokkenheid kwijtraken.

Keuze herzien

Volgens de brief aan de raad en het college is er nu nog dagelijks het nodige te beleven in de ruimte bij de Zoomflat. De stadsbestuurders wordt dringend gevraagd opnieuw te bekijken of het wel zo verstandig is om dit steunpunt te sluiten en daar een einde aan te laten komen. Volgens de initiatiefnemers van de reddingsactie komt de gemaakte keuze om te hier te stoppen voort uit het feit dat er minder geld wordt vrijgemaakt voor de activiteiten op locatie van WijZijn Traverse. Die organisatie ziet zich daarom genoodzaakt de huur van ruimtes als deze op te zeggen.

We publiceerden er eerder deze artikelen over: