Brand gasopslag Oude Moerstraatsebaan: omgeving afgesloten

Tekst: Han Verbeem, foto's 1 t/m 4: Hans-Jorg van Broekhoven, 5: Monique Pals, 6: Michelle Vis

UPDATE, vrijdagavond 19.30 uur: de brandweer heeft het sein 'brand meester' gegeven.

UPDATE, vrijdagmiddag 17 augustus, 18.45 uur: De grote gasopslag naast het brandend pand is niet in gevaar, meldt de Veiligheidsregio MWB. Binnen bevinden zich kleinere gasflessen, meest met plastic omhulsel, zodoende minder explosiegevaar.

UPDATE, vrijdagmiddag 17 augustus 18.00 uur: A4 blijft voorlopig nog afgesloten, brandweer adviseert omwonenden de ramen en deuren gesloten te houden. Vanwege de rookontwikkeling is een NL-Alert uitgegaan.

BERGEN OP ZOOM – De omgeving van de Oude Moerstraatsebaan is afgesloten, nadat vanmiddag rond vijf uur een uitslaande brand is uitgebroken bij een opslagterrein voor gasflessen. Het zou gaan om het installatiebedrijf Voets Yellow Gas. Tijdens de brand hebben ook explosies plaatsgevonden, die tot in de verre omtrek te horen waren. Voor zover bekend hebben zich geen ernstige persoonlijke ongelukken voorgedaan, een personeelslid zou lichtgewond zijn geraakt. De brand is inmiddels opgeschaald naar Grip-1 (zeer grote brand). Er is sprake van een serieus explosiegevaar, omstanders worden op afstand gehouden. Vanwege de rookontwikkeling is een deel van de snelweg A4 afgesloten.

De brand is op een bedrijventerrein achter De Linie. Vanwege het explosiegevaar zijn de omliggende straten afgesloten, waaronder de Marconilaan en een deel van de Randweg-Noord. Ook de aangrenzende percelen zijn ontruimd, bewoners zijn elders ondergebracht. De brandweer doet de oproep om uit de buurt te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

Brand ontstaan bij vullen gasflessen

"De brand is ontstaan bij vullen van gasflessen", zo heeft de Veiligheidsregio MWB vanmiddag laten weten. "De eigenaar heeft ervoor gezorgd dat een flink aantal gasflessen in veiligheid zijn gesteld maar heeft daarbij helaas een aantal brandwonden opgelopen. Het gaat om buta en campinggasflessen van Voets Yellow Gas. De brand is via isolatie van buiten naar binnen in het pand doorgeslagen. Omdat er binnen een onbekend aantal gasflessen aanwezig is heeft de brandweer besloten vanaf buiten de brand te blussen."

NL-Alert

Om 18.00 uur is een NL-Alert uitgegaan. "Advies voor de mensen die in de buurt van de Linie wonen of last ondervinden van de rook. Ramen en deuren sluiten en ventilatie uit." De NL-Alert is verzonden in verband met de rookontwikkeling, aldus de Veiligheidsregio.

A4 voorlopig afgesloten

De A4 blijft volgens de Veiligheidsregio voorlopig nog afgesloten; de brandweer waarschuwt mensen om altijd uit de rook te blijven.

VOLG DE UPDATES

Meer volgt