Brandweer rooit bomen aan Primulaveld, waarschijnlijk wegens landelijke pensioenacties

BERGEN OP ZOOM – Tot grote verrassing van de buurt kwam de brandweer woensdagmiddag in actie op en om het Primulaveld. Er werd werk gemaakt van het rooien van een aantal bomen die volgens veel bewoners te groot waren geworden.

We kregen de foto's toegestuurd van buurtbewoonster Stefanie Konings. Zij meldde op te kijken van wat een redelijk spontane actie leek. Ook van buurtgenoten begreep ze dat die van niets wisten maar wel blij zijn met het feit dat het gebeurde. "De bomen zijn echt mega voor midden in een wijk", aldus Stefanie.

Landelijke actie wegens pensioenen

Woordvoerster Louise Schneider van Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant probeerde voor KijkopBergenopZoom.nl nog te achterhalen wat exact de reden was van deze actie. Het lukte haar echter niet om met het Bergse team in contact te komen.

Wél heeft ze een inschatting over het hoe en waarom: "Momenteel voeren de beroepsbrandweermensen landelijk actie omdat er wettelijk een en ander aan hun pensioenen gaat veranderen waar ze niet blij mee zijn. In deze regio is gekozen voor maatschappelijk betrokken acties waar het publiek mee wordt geholpen. Er hebben eerder al brandweermensen voor een waterfeestje gezorgd om een hele groep blije kids af te koelen toen het zo warm was. Ik denk dat dit in hetzelfde kader plaatsvindt. Normaal gesproken rooit de brandweer alleen bomen met stormschade, als ze een direct gevaar voor de omgeving vormen."

Inmiddels is er bij het Primulaveld op een lantaarnpaal een bord geplaatst dat aangeeft dat ook op 1 september snoeiwerkzaamheden plaats zullen vinden, van 07.30 tot 16.30 uur. Mensen dienen er daarom hun auto's weg te halen.

UPDATE, 01-09-'16: Tot teleurstelling van buurtbewoners, zo meldde Stefanie Konings, is er na het rooi-werk van de brandweer een dag later alleen sprake van dood hout snoeien. Verzorgd door de gemeente zelf. Daar blijft het ook bij, vertelt ze, terwijl veel mensen er hoopten dat de bomen paats zouden maken voor nieuw groen. De overlast is groot en sommigen vrezen dat ze een keer omvallen of waaien.

Foto's: Stefanie Konings