Brandweer Sabic test conditie op nieuwe hindernissenbaan

BERGEN OP ZOOM – De brandweer van Sabic beschikt over een splinternieuwe PPMO-testbaan. De 98 medewerkers worden hier getest of ze conditioneel nog wel fit genoeg zijn voor hun werk; minimaal éénmaal per jaar legt elke brandweerman en -vrouw een testronde met hindernissen af. Gisterenmiddag werd de PPMO-baan feestelijk in gebruik genomen, in aanwezigheid van 25 brandweermedewerkers. Ook de pers was aanwezig bij dit bijzondere moment.

PPMO staat voor "Preventief Periodiek Medisch Onderzoek", legt Arbo-arts Henri Hendrickx uit. De baan is uniek voor de bedrijfsbrandweer Nederland. "Geen enkel ander bedrijf beschikt over een dergelijke baan." Wel bestaat een soortgelijke testbaan in Rotterdam maar die is van de 'gewone' regionale brandweer. Sabic vindt bedrijfsveiligheid belangrijk genoeg om te investeren in een eigen voorziening.

Hindernissenbaan

Een proefpersoon laat de genodigden zien hoe het werkt. Binnen enkele minuten moet hij een hindernissenbaan doorlopen, met handelingen die ook voorkomen bij een échte brand. De slangen uitrollen, over een hekje springen, een plafond doorbreken en een ladder op en af klimmen. "Daarbij wordt de conditie continu gevolgd via een hartslagmeter." De jongeman weet alle opdrachten moeiteloos uit te voeren en daarmee is duidelijk: deze brandweerman is fit genoeg voor zijn werk. Hij krijgt applaus van zijn collega's, het lijkt allemaal 'appeltje-eitje'. Maar zo eenvoudig is het niet. De PPMO-test is bloedserieus en een verplichting voor elke medewerker. "Minimaal één keer per jaar moet elke medewerker een dergelijke test afleggen", aldus de Arbo-arts.

Begeleiding

Mocht blijken dat iemand de test niét doorstaat, dan volgt na enkele maanden een herkansing. "Ondertussen wordt de persoon getraind en begeleid om de conditie weer op peil te krijgen." Dat zal vaak mogelijk zijn maar niet altijd. "Bijvoorbeeld als de gezondheidsomstandigheden veranderen", zegt Hendricks. Maar ook de jaren spelen mee: de gemiddelde leeftijd van de Sabic-brandweermedewerkers is 50 jaar. "Dat is best hoog." Elke PPMO-test wordt uitgevoerd onder toezicht van zes professionals: twee trainers van de Arbo-dienst, twee van de brandweer en twee van de bedrijfsfitness. De nieuwe baan wordt op 1 maart in gebruik genomen.

Tekst: Han Verbeem / Foto's: Mireille Hoetelmans