BSD roept college op matje over verwaarlozing Markiezenhof

Fotobijschrift: Uiterlijk lijkt Het Markiezenhof in een goede staat, maar jarenlang zijn noodzakelijke reparaties achterwege gelaten, zegt BSD-raadslid Louis van der Kallen. Ook zou het monumentale stadspaleis geplaagd worden door knaagkevers, met name in de houten kapconstructie aan de oostzijde. Van der Kallen stelt de kwestie donderdag aan de orde in de gemeenteraadsvergadering.

BERGEN OP ZOOM – BSD-raadslid Louis van der Kallen is het beu. Jarenlang heeft de gemeente bezuinigd op onderhoud aan Het Markiezenhof, zo constateert hij, maar het college van B&W weigerde consequent inzage te geven in de rapporten van de Monumentenwacht. Tot recentelijk, want door zich te beroepen op de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) kreeg Van der Kallen de stukken alsnog in handen. Het lokale raadslid wil de kwestie nu bespreken in de gemeenteraadsvergadering van donderdag. Via een interpellatie (ondervraging) wil hij de wethouder kritisch bevragen over de staat van onderhoud van het stadspaleis.

Volgens Van der Kallen wordt sinds 2005 bezuindigd op noodzakelijk onderhoud. Jaarlijks rapporteert de Monumentenwacht Noord-Brabant aan het college en adviseert werkzaamheden uit te voeren. Sommige adviezen zouden regelmatig genegeerd zijn en komen in de rapporten jaarlijks weer terug. Het gaat onder meer om schilderwerk, vervangen van stopverf, het herstellen van kapotte ramen en reparaties aan hout- en metselwerk.

Aangetast

Ook zou middeleeuws houtwerk in de oostelijke kapspanten zijn aangetast door een knaagkever; volgens de Monumentenwacht zou sinds 2010 jaarlijks de gemeente hierop attenderen maar het plaagdier is nog steeds niet verdreven. Verder verkeren keldervloeren en daken op sommige plaatsen in een slechte staat van onderhoud en zou vernieuwing van tegels, bepleistering, loodslabben en dakleien nodig zijn. Ook hierop blijft de Monumentenwacht hameren, aldus Van der Kallen, maar zonder resultaat.